Terug Klantengetuigenis ISS

Aantal werknemers: 8.400 | Aangesloten bij IDEWE sinds: 1999

Klantengetuigenis ISS

Bedrijven laten focussen op hun kernactiviteit door facility services van ze over te nemen. Dat is wat ISS doet. Met een uitgebreid aanbod van schoonmaak, onderhoud, catering, onthaal, … Wereldwijd rekent ISS op 500.000 werknemers. Hier in België op 8.400. HSE-manager Stefaan Theunis waakt over hun welzijn, in nauw overleg met IDEWE-experts.

INPERKEN VAN RISICO’S

ISS stuurt dagelijks 8.000 arbeiders uit naar duizenden klanten. Dat betekent: meer dan 1.000 be­drijven met elk hun specifieke risico’s. “Ze zijn verplicht om te melden welke dat zijn. Maar we merken dat niet iedereen het even nauw neemt met veiligheid. Om onze  werknemers optimaal te beschermen, moeten we ook zelf een risicoanalyse uitvoeren. IDEWE zette daar­voor een handig systeem op.”

“Welk risico het vaakst voorkomt? Vallen en uitglijden. Want de hoofdmoot van onze ar­beiders zijn schoonmakers. Zij zoeven over gladde vloeren, zeker in voedings­bedrijven waar de grond bijvoorbeeld bezaaid is met glibberige vleesrestjes. We counteren dat met pre­ventieve maatregelen zoals aangepaste laarzen.”

“IDEWE kijkt ook naar risico’s bij óns in huis. Zo maakte het al een brand­preventie­dossier voor ons hoofdkantoor in Vilvoorde. En die voor onze regionale kantoren worden momenteel afgewerkt.”

INVESTEREN IN ERGONOMIE

Een welzijnsbeleid zonder aandacht voor ergonomie is vandaag ondenkbaar. Ook daar­voor rekent ISS op IDEWE. “Onze schoonmakers sturen we op pad met een aan­gepaste poetskar. En ook beeldschermwerkers maken we het com­fortabel. Want we vroegen IDEWE raad bij de inrichting van ons nieuwe hoofdkantoor. Het resultaat: ergo­nomische bureaustoelen en in hoogte verstelbare bureaus. Ondervindt iemand toch nog last? Dan laten we een IDEWE-ergonoom langs­komen om advies te geven. Ook tijdens opleidingen steken werk­nemers ergonomietips op zak.”

BREED WELZIJNSPALLET

Voor bijna alles wat met HSE te maken heeft, klopt ISS bij IDEWE aan. “Onze werk­nemers gaan er op medisch onderzoek. We hebben ook een contactpersoon voor psycho­sociale aspecten. In een organisatie van deze omvang ontstaan er natuurlijk al eens conflictjes en die proberen we in de kiem te smoren door de inzet van deze specialisten. Ondanks de grote culturele verscheiden­heid en meer dan honderd verschillende nationaliteiten slagen we daar wonderwel in. En ook de milieu­experts springen voor ons in de bres. Zij helpen ons om in regel te blijven met de milieuwetgeving en zo voor onze gebouwen het milieucertificaat ISO 14001 binnen te rijven.

REGIONALE SPREIDING, TONNEN EXPERTISE

ISS vertrouwt al bijna twintig jaar op IDEWE. “Sommige experts zitten bij ons op kant­oor, andere werken vanaf afstand. Sommige doen dat voltijds, andere deel­tijds. Dus ja, IDEWE is echt een deel van ons. Ik vind het een grote troef dat ze reg­ionaal verspreid zitten, net als onze klanten. Dat zorgt dat ze snel ter plaatse zijn – zo bleek vorig jaar nog. Toen had een werknemer een arbeidsongeval, in volle vakantie­periode. Een IDEWE-expert ging meteen polshoogte nemen, zo moesten wij niemand van ons eigen HSE-team terug­roepen uit verlof.”
 
“Ander voordeel? Ze zijn van alle markten thuis. En dat komt van pas bij een gevarieerd klantenbestand als het onze. Chemie, farma, voeding, metaal, …: elke sector heeft zijn eigen veiligheidsrisico’s. Hier inhouse kennen we die niet stuk voor stuk. Maar bij IDEWE is er altijd wel een specialist die er álles over weet. De kennis en expertise die daar verzameld zit, is voor ons heel waardevol.