Terug Klantgetuigenis ZF Wind Power

Aantal werknemers: 900 | Aangesloten bij IDEWE sinds: 2012

Klantgetuigenis ZF Wind Power

“Hoe kunnen we groeien op vlak van veiligheid?” Herwig Chantrain, Health & Safety Manager van ZF Wind Power, hoeft niet lang na te denken. “Door een veilige bedrijfscultuur te ontwikkelen en alle medewerkers op dezelfde lijn te krijgen. De opleiding Sirk Sekuur van IDEWE speelt daarbij een belangrijke rol.”

VEILIGHEID IN DE PRAKTIJK

Sirk Sekuur ZF Wind Power

“ZF Wind Power ontwikkelt en produceert hoogtechnologische tandwielkasten voor windturbines. In België hebben we twee vestigingen: het administratieve centrum in Berchem en de productieafdeling in Lommel. Daar hanteren onze medewerkers steeds vaker gigantische onderdelen. Die transporteren ze met heftrucks en takelen ze met grote rolbruggen. Werk waaraan risico’s verbonden zijn. Daarom is het belangrijk dat alle collega’s de veiligheidsprocedures nauwgezet opvolgen. En dat veiligheid deel gaat uitmaken van het DNA van ons bedrijf, zodat medewerkers elkaar durven aanspreken op onveilig gedrag.”


“Hoe maken we iedereen hiervan bewust? Met die vraag klopten we bij IDEWE aan, al sinds 2012 onze huisleverancier voor alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Zij raadden ons Sirk Sekuur aan, een opleiding rond veilig werken die zich baseert op het reële gedrag van werknemers.” De trainers brengen via video-opnames risicogedrag in beeld. En overleggen daarna met leidinggevenden en uitvoerende werknemers hoe het beter kan. Dit verhoogt niet alleen de betrokkenheid. Maar werknemers leren ook zelf gevaarlijke situaties herkennen en passen hun gedrag daardoor sneller aan.

BEHAVIOUR BASED SAFETY

ZF Wind Power - verplaatsen tandwielkast

“De opleiding is een groot succes. Deels dankzij het enthousiasme van lesgever Hilde Vandenkieboom, die al meer dan vierhonderd medewerkers inspireerde. Maar ook dankzij de leermethode die perfect aansluit bij ons Behaviour Based Safety-programma. Alle werknemers volgen dezelfde opleiding over risicoherkenning en aanspreekgedrag. Ze observeren elkaar en sturen bij waar nodig. Iedereen krijgt verantwoordelijkheid en dat maakt de opleiding zeer effectief.” “

De volgende stap? De Sirk Sekuur-opleiding uitbreiden en organiseren voor administratieve medewerkers en leidinggevenden. Tijdens de observatierondgangen merkten we dat de managers onvoldoende vertrouwd waren met de aanpak van Sirk Sekuur. Nochtans is hun betrokkenheid essentieel om het project te laten slagen. Daarom startten we in februari met de eerste proefsessie voor kantoormedewerkers en hun managers. De deelnemers reageerden overwegend positief. Nu evalueren we de aanpak om de nieuwe opleidingen definitief in te plannen.”