Terug Matexi

Aantal werknemers: 350 | Aangesloten bij IDEWE sinds: 1998

Matexi

De opvolging van risico’s is belangrijk, maar raakt soms bedolven onder de hectiek van de dag. Op zulke momenten heb je veel aan een partner die je alert houdt. En je aanmaant om de juiste actie te ondernemen op bouwplaatsen en in regionale kantoren.”

VERSCHILLENDE RISICO’S

Bij Matexi werken ruim 350 werknemers. Marleen Verstraete, hr-manager, licht toe: “Ons constructieteam telt een honderdtal werknemers. Zij volgen het bouwproces tot aan de oplevering op.

Daarnaast hebben we teams van ingenieurs, architecten, juristen en economen die zich bezighouden met de ontwikkeling van nieuwe projecten.”

 

Verschillende groepen werknemers, dus ook verschillende risico’s op de werkvloer? Volgens Marleen is dat inderdaad het geval. “Onze projectingenieurs bezoeken de bouwplaats, bijvoorbeeld om onderaannemers te controleren. Zij krijgen vooral te maken met veiligheidsrisico’s. Ons kantoorpersoneel kampt dan weer met de klassieke welzijnsrisico’s. Denk aan dingen als een slechte houding op je bureaustoel of te weinig beweging: typische kwalen bij een zittend beroep.”

WELZIJN EN OMGANG MET EXTERNE PARTIJEN

Ook contact met externe partijen is een risicofactor. Tot die conclusie kwam het bedrijf na het afleggen van enquêtes over psychosociaal welzijn en algemene tevredenheid. Marleen: “Als werknemer kom je in contact met klanten die zich sterk emotioneel verbonden voelen met het product dat ze hebben gekocht. Vaak gaat het om hun huis – en thuis. Zij spelen zó kort op de bal dat onze werknemers soms geen rust meer vinden. En dat zorgt voor stress.” De voornaamste uitdaging daarbij, volgens Marleen? Dat werknemers plezier in hun werk blijven vinden. “Zodat ze vanuit dat enthousiasme hun klanten tevredenstellen. Want welzijn voor de werknemer betekent ook welzijn voor de klant.”

ALERT DANKZIJ PARTNER

Voor de follow-up van welzijn en veiligheid schakelt Matexi IDEWE in. “We werken samen met een preventieadviseur van IDEWE”, vertelt Marleen. “Hij volgt dossiers over bouwplaatsveiligheid en welzijn op, brengt risico’s in kaart en rapporteert ze.”

“De opvolging van risico’s is belangrijk, maar raakt soms bedolven onder de hectiek van de dag. Op zulke momenten heb je veel aan een partner die je alert houdt. En je aanmaant om de juiste actie te ondernemen op bouwplaatsen en in regionale kantoren.”

PARTNER DIE DE WEG WIJST

De samenwerking met IDEWE loopt al sinds 1998. Volgens Marleen ligt dat aan het goede contact met de preventieadviseur. “Die man werkt al lang met ons samen, en kent het bedrijf. Zo’n face-to-facesamenwerking vinden we belangrijk.

Geen louter administratieve opvolging, maar een partner die ons persoonlijk de weg wijst.”