Terug Draag het juiste mondmasker (op de juiste manier)

Draag het juiste mondmasker (op de juiste manier)

- Biologische agentia | Arbeidshygiëne | Persoonlijke beschermingsmiddelen | Corona

Expert Liesbeth Reekmans

Verantwoordelijke Discipline Bouwen en Gebouwen

Besteed ook aandacht aan het veilig op- en afzetten

Social distancing en hand- en nieshygiëne blijven nog altijd de belangrijkste preventieve maatregelen in het kader van COVID-19. Echter, wanneer het niet mogelijk is om de afstand van 1,5 meter te respecteren, moeten er bijkomende organisatorische en technische maatregelen genomen worden. Het dragen van een mond-neusmasker is er één van.

In de afgelopen tijd zijn er, ook in de bouwsector, tal van types maskers in omloop geraakt. Niet alle maskers hebben echter dezelfde functie en effectiviteit.

Chirurgisch masker

Een chirurgisch mondmasker verhindert in hoofdzaak besmetting van anderen. Doel is om partikels van een bepaalde grootte uit de uitgeademde lucht te filteren. Het masker vormt een fysieke barrière tussen de drager van het chirurgisch mond-neusmasker en de directe omgeving.  Dit type masker wordt vooral gebruikt in de zorgsector.

Bekijk hier hoe u een chirurgisch masker correct op- en afzet.

Comfortmasker

wegwerp of chirurgisch?

Comfortmaskers of ‘wegwerpmaskers’ worden momenteel het meest gebruikt.  Ze lijken zeer sterk op de chirurgische maskers maar voldoen niet aan dezelfde wetgeving en normen. Het dragen van een comfortmasker beschermt in de eerste plaats de anderen en is slechts een aanvulling op de basisvoorzorgsmaatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. 

Zelfgemaakt stoffen masker

Ook deze maskers hebben als hoofddoel om de omgeving te beschermen. Belangrijk hierbij is dat er steeds gekozen wordt voor een goed zittend, aansluitend masker.

Bekijk hier hoe u correct een stoffen mondmasker draagt.

FFP2- en FFP3-masker

stofmasker

De FFP2- en FFP3-maskers zijn de enige maskers die de drager zelf beschermen. Ze worden bijgevolg beschouwd als persoonlijk beschermingsmiddel, omdat ze de drager moeten beschermen tegen stoffen die kunnen vrijkomen tijdens de werkzaamheden. Het gaat dan bijvoorbeeld over kwartsstof of asbest.

Welk type masker je als bouwvakker ook gebruikt, er moet ook steeds voldoende aandacht geschonken worden aan het correct op- en afzetten van het masker. 

Voor je een masker opzet en ook na het afzetten ervan, was je daarom altijd eerst de handen. Omdat de voorzijde van het masker altijd als vuil wordt beschouwd, moet je ook vermijden om de voorzijde van het masker aan te raken. 

Bekijk hier hoe u een FFP-masker correct op- en afzet.

Denk er ook aan om de maskers tijdig te vervangen of, in geval van stoffen maskers, ze regelmatig te wassen. 

Contacteer onze experts voor meer informatie.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen