Terug Nieuw KB gezondheidstoezicht op komst?

Nieuw KB gezondheidstoezicht op komst?

- Wetgeving | Medisch onderzoek

Wat betekent dit voor uw organisatie?

Momenteel wordt er een hervorming voorbereid van het KB gezondheidstoezicht. Na publicatie van een nieuw KB zal de frequentie van het periodieke gezondheidstoezicht wijzigen.

Uw werknemers met gezondheidsrisico’s komen in principe jaarlijks op medisch onderzoek, afhankelijk van de risico’s waaraan ze onderworpen zijn (artikel I.4-30 van de codex welzijn op het werk). Na publicatie van het nieuwe KB zullen de meeste van uw werknemers tweejaarlijks onderworpen worden aan een medisch onderzoek bij de arbeidsarts.

In het tussenliggende jaar gaan ze langs bij een arbeidsverpleegkundige voor medische testen en vullen ze een vragenlijst in gericht op de risico’s waaraan ze blootgesteld worden.

IDEWE is voorbereid

In 2010 startte IDEWE al met een herorganisatie van het periodieke gezondheidstoezicht omdat het beroep arbeidsarts een knelpuntberoep is. “Daardoor werken we al in de geest van het nieuwe KB dat in de maak is,” zegt Chris Verbeek, Directeur Medische Preventie van IDEWE.

“We schakelen arbeidsartsen in voor onderzoeken die een toegevoegde waarde betekenen voor zowel de werkgever als de werknemer. Denk maar aan re-integratiebeoordelingen, hervattingsonderzoeken, spontane consultaties, onderzoek van zwangere vrouwen. Dit nieuwe KB is geen langetermijnoplossing om de schaarste aan arbeidsartsen op de arbeidsmarkt op te vangen, maar wel een goed begin.”

14 december

De Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk geeft op 14 december een advies aan minister van Werk Kris Peeters en aan de administratie van de FOD WASO over de voorstellen die op tafel liggen. “We hopen dat de voorgestelde veranderingen doorgaan en het nieuwe KB gepubliceerd wordt,” besluit Chris Verbeek.

 

Update 17/12/2018: Er is begin januari nog verder overleg nodig vooraleer de Hoge Raad advies geeft.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen