Terug Klantengetuigenis Norbord

Aantal werknemers: 125 | Aangesloten bij IDEWE sinds: 2004

Klantengetuigenis Norbord

Norbord staat bekend voor zijn panelen op houtbasis, gemaakt door 2600 mensen over de hele wereld. In de Belgische vestiging in Genk zijn dat er 125. Het bedrijf produceert 24/7. Guido Debois, intern preventieadviseur, vertelt hoe hij dat in goede banen leidt.

ALTIJD AAN HET WERK

“Hier bij Norbord zijn we dag en nacht aan het werk. De functies zijn uiteenlopend: arbeiders en bedienden, contractors en interimmers. Je vindt ze in de productie en het labo, op de engineering- en verzendingsafdelingen en in de administratie.” Aan welke risico’s zij zich blootstellen? “Vooral wie in de zware industrie aan de slag is, krijgt met arbeidsrisico’s te maken. Bijvoorbeeld: blootstelling aan geluid en bewegende delen, contact met chemische bestanddelen en snijgevaar, hoge temperaturen, … Ook de ergonomie mogen we nooit uit het oog verliezen. Daarbij komt nog dat de meeste van onze werknemers in een volcontinu systeem werken. Ze staan dus achtereenvolgens in drie ploegen: de vroege, late en nachtshift. Dat interfereert met hun bioritme.”

VEILIGHEIDSCULTUUR

Norbord wil zijn medewerkers zo aangenaam mogelijk aan het werk zetten. Daarom bouwt het bedrijf samen met IDEWE al zeven jaar intensief aan een veiligheidscultuur. Guido Debois: “Natuurlijk doen we zoveel mogelijk aan preventie. Maar het allerbelangrijkste blijft toch awareness. We hameren erop dat veiligheid de verantwoordelijkheid is van iedereen. Daarom werken we intensief aan een open sfeer, waarin er ruimte is voor ideeën en suggesties. En ja: ook kritiek.” Hoe dat precies in zijn werk gaat? “In ons bedrijf zijn verschillende werkgroepen actief rond bepaalde veiligheidsthema’s. Greet Daelemans, psychosociale preventieadviseur, was bij de uitwerking daarvan een grote hulp.”

In samenwerking met IDEWE organiseert Norbord ook opleidingsdagen: “De bevindingen daaruit nemen we mee naar onze jaarlijkse veiligheidsdag. Dan werken we uitsluitend rond één thema. Dit jaar hoe we elkaar aanspreken over onveilige situaties.” Norbords aandacht voor veiligheid is opmerkelijk. “Om het even welke vergadering starten we met milieu, veiligheid of gezondheid als topic. Aan onze productie-unit hangt een ‘familieboom’, met foto’s van de familie van onze medewerkers. Zo weet iedereen meteen weer waarom we het eigenlijk allemaal doen.” Die inspanningen werpen hun vruchten af: “Op dit moment is ons laatste arbeidsongeval 1808 dagen geleden. Dat is bijna 5 jaar!"

FOCUS OP GEZONDHEID

Ook voor andere factoren rekent Norbord op IDEWE. “We krijgen steun voor medisch toezicht en risicobeheersing, risicoanalyses van de werkplekken, ergonomiestudies en opleidingen. Ook in het Fit4Work-pakket zit een groot aantal vormingen.” Dat traject vroeg Norbord een halfjaar geleden aan bij IDEWE. “We gebruiken het om de gezondheid van onze medewerkers te boosten. En het is specifiek aangepast aan hun arbeidsomstandigheden. Bijvoorbeeld het volcontinu systeem waarin ze werken.”

Of Guido tevreden is over zijn samenwerking met IDEWE? “Zeker. We werken al sinds 2004 samen. We bewonderen vooral de deskundigheid van hun medewerkers. Ze houden rekening met onze waarden en normen en integreren die ook in hun oplossingen. Daarbij leggen ze altijd de nadruk op de eigenheid van ons bedrijf. Bovendien zijn ze vlot bereikbaar. Hebben we dringend advies nodig? Dan krijgen we snel telefonische ondersteuning, en komt er iemand langs om te kijken wat hij kan doen.” Samengevat? “We zijn meer dan tevreden over onze samenwerking. Met een extra pluim voor de inspanningen van Greet Daelemans, onze psychosociale preventieadviseur.”