Terug Hoe mensgericht verloopt de digitalisering?

Hoe mensgericht verloopt de digitalisering?

- Wetenschappelijk onderzoek | Digitale tools

Expert Tinne Vander Elst

Onderzoeker

Panelstudie 2023

De onderzoeksafdeling van IDEWE lanceert op 21 maart 2023 de eerste enquête in het panelonderzoek over mensgericht digitaliseren. “Ook tijdens de drie andere meetmomenten die om de maand zullen volgen, willen we nagaan hoe mensen digitalisering en technologie op de werkvloer ervaren”, zegt KIR-onderzoekster Tinne Vander Elst. Vul daarom zeker onze enquête in. Uw deelname aan het onderzoek is voor ons van groot belang. Bovendien kan u er leuke prijzen mee winnen. 

panelstudie

Organisaties zijn voortdurend onderhevig aan verandering en niet zelden wordt die veroorzaakt door de introductie van nieuwe technologieën en digitale hulpmiddelen. “We willen met onze panelstudie nagaan wat het effect is van die informatie-, communicatie- en computertechnologieën op de bevlogenheid en het welzijn van de werkende mens”, zegt Tinne Vander Elst. “Hoe ervaren werknemers dit soort verandering? Gaat het bruusk of geleidelijk? Wordt de introductie gekaderd en begeleid met informatie en opleidingen of ontbreekt de context waarin digitale verandering plaatsvinden? We willen ook graag weten wat de impact is op de jobinhoud van de respondenten.”

Technostress, techno-complexiteit en techno-onveiligheid

Afhankelijk van de manier waarop digitale transformatie wordt ervaren kan er in meerdere of mindere mate een impact zijn op het welzijn. “Als mensen het gevoel hebben dat digitale technologieën hun petje te boven gaan, is er sprake van technostress. In plaats dat technologie een hulpmiddel is om een job gemakkelijker of efficiënter te maken, lijkt in dat geval alles veel complexer te worden en ontstaat bij werknemers het gevoel dat ze net meer moeten werken. Vaak hebben nieuwe middelen ook een impact buiten de werktijden. Het gevoel dat je niet meer mee bent, kan er bovendien toe leiden dat er angst ontstaat om je job te verliezen, wat meteen ook een trigger kan zijn voor stressklachten en burn-out.”

Hefbomen

digitalisering werkvloer

Digitalisering hoeft niet problematisch te zijn. “De panelstudie wil nagaan hoe mensen de hefbomen ervaren om op een positieve manier met nieuwe technologieën te kunnen omgaan”, aldus Tinne Vander Elst. “We bevragen de mate waarin mensen zich meester voelen over de nieuwigheden die zich aandienen en ze die vertrouwen. Ook de manier waarop leidinggevenden tegenover digitalisering staan en hoe de organisatie nieuwe technologieën omarmt komen aan bod.”

Iedereen die deelneemt aan de vier onderzoeksmomenten kan een iPad winnen. Vanaf de deelname aan een tweede enquête maakt u kans op een Fnac-bon.

Deelnemen kan enkel wanneer u 18 jaar of ouder bent en betaald werk hebt. 
Het protocol voor deze studie werd goedgekeurd door de Sociaal-Maatschappelijke Ethische Commissie (SMEC) van de KU Leuven (G-2022-6149).

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen