Terug Filip redde iemands leven dankzij de EHBO-cursus

Filip redde iemands leven dankzij de EHBO-cursus

- Opleidingen

“Ik wist instinctief hoe ik moest reanimeren”

Een leven redden is niet iedereen gegeven. Toch ligt het in ieders bereik. Dat weet Filip Van de Winkel maar al te goed. De studiemeester uit Aalst verleende eerste hulp aan een man met een hartstilstand. “Dankzij EHBO heeft hij het gehaald”, vertelt Filip. Dit is zijn getuigenis.

Op het Sint-Jozefscollege ben ik sinds 1987 studiemeester-opvoeder. Ik beman er ook de EHBO-post. Daarom volg ik samen met collega’s vaak een bijscholing EHBO. De lesgever van IDEWE komt dan langs om onze kennis over wondverzorging en reanimatie op te frissen.”

Van reanimatie tot reddende engel

“Meestal verzorgen we onschuldige kwaaltjes, zoals een snee in een vinger of een verstuikte enkel. Maar op een dag stormde iemand van de administratie binnen. ‘Reanimatie! Reanimatie!’, schreeuwde ze. In het advocatenbureau aan de overkant van de straat had een man het bewustzijn verloren. Ik ben er toen zo snel als ik kon naartoe gerend.”

Met borstcompressies deed ik het bloed opnieuw door zijn lichaam stromen.
— Filip Van de Winkel, studiemeester-opvoeder in het Sint-Jozefscollege Aalst

Aanleren van reanimatie

“Ik wist onmiddellijk dat het ernstig was. De man ademde niet meer en was blauw weggetrokken. Ik vroeg om de hulpdiensten te verwittigen en ben meteen beginnen te reanimeren. Dankzij de opleiding EHBO wist ik instinctief hoe dat moest. Met borstcompressies pompte ik het bloed door zijn lichaam. Zo zorg je ervoor dat de zuurstof die nog rest tot bij de vitale organen raakt.”

EHBO-cursus redt levens

De tijd gaat snel wanneer je iemands leven probeert te redden. De adrenaline gierde door mijn lijf. Maar ik zag dat mijn reanimatie werkte. De man kreeg opnieuw kleur. Na een tijdje nam een huisarts uit de buurt de hartmassage over tot de ambulance de patiënt meenam.”

“Achteraf hoorde ik dat de man het heeft gehaald. Ik was enorm opgelucht. Zo zie je maar hoe belangrijk een EHBO-opleiding is.”

Wist je dat…
• … elke dag 30 Belgen een hartstilstand krijgen?
• … bij elke minuut die voorbijgaat zonder eerste hulp de overlevingskans daalt met 10%?
• … 60% van de Belgen het onderscheid niet kent tussen een hartstilstand, hartaanval en hartfalen?

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen