Terug Stille nacht, veilige nacht

Stille nacht, veilige nacht

- Gezonde werkomgeving | Brandveiligheid

Expert Wim Vanderheijden

Verantwoordelijke Discipline Arbeidsveiligheid

Laat kerstversiering eindejaar niet verpesten

In de aanloop naar Kerstmis en Nieuwjaar schieten de kerstbomen weer op de meest verwachte en onverwachte plaatsen frisgroen wortel. Dat gaat gepaard met decoratieve ingrepen en creatieve uitspattingen die helaas niet altijd even veilig als gezellig zijn. Om ervoor te zorgen dat de eindejaarsperiode alleen maar voor vreugde zorgt, hebben we enkele veiligheidstips die daartoe kunnen bijdragen op een rij gezet.

Kerstboom

Kies bij voorkeur voor een kunststof kerstboom die moeilijk vuur vat.

Kies bij voorkeur voor een kunststof kerstboom die moeilijk vuur vat. Ga je toch voor een echte, koop dan een boom met kluit. Plaats hem in een stabiele pot met zand. Geef een kerstboom met kluit zoveel water dat de kluit steeds vochtig aanvoelt. Hij droogt minder snel uit als je de takken dagelijks verzorgt met een vernevelingsspuit.

Zorg dat de boom niet kan omvallen. Zet hem stevig vast en plaats hem niet te dicht bij gordijnen. Zorg er ook voor dat hij geen doorgang, uitgang, nooduitgang of de toegang tot de blusmiddelen belemmert. Een plek voor de meterkast, brandmelder of het schakelbedieningspaneel is evenmin een goed idee. Kerstbomen horen bovendien niet thuis in de buurt van warmte- of ontstekingsbronnen zoals kaarsen, verlichting, halogeenlampen, verwarming en asbakken.

Verlichting

Kerstlicht brengen in deze donkere dagen doe je best niet met kaarsen. Gebruik elektrische lampjes die van de producent een CE-markering meekregen, ze branden op een zeer lage veiligheidsspanning. Controleer de bedrading voor het gebruik en zorg ervoor dat niemand over de kabels of het verlengsnoer kan struikelen. Trek bij het verlaten van de ruimte de stekker uit het stopcontact.

Kerstversiering

Gebruik elektrische lampjes die van de producent een CE-markering meekregen.

Ontvlambare producten zoals spuitsneeuw, middelen tegen naalduitval en engelenhaar laat je beter op het winkelschap staan. Om dezelfde reden zijn ook versieringen met dennentakken geen veilige keuze. Koop liever slingers die moeilijk ontvlambaar zijn. Er bestaat ook decoratie in onbrandbaar papier. Al hang je ook die uiteraard niet boven een warmtebron of aan het plafond.

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen