Terug Externe diensten kunnen vaccinatiegraad verhogen tot 40 procent

Externe diensten kunnen vaccinatiegraad verhogen tot 40 procent

- Biologische agentia | Corona

Expert Lode Godderis

CEO IDEWE

We brengen het vaccin veilig en gecontroleerd tot bij de werknemer

“Door de drempels weg te nemen en het vaccin tot bij de mensen te brengen, kunnen we de vaccinatiegraad met 30 tot 40 procent doen toenemen”, zegt directeur Research en Informatie Lode Godderis van IDEWE. Vandaar dat er voor de externe diensten en de arbeidsartsen een belangrijke rol is weggelegd om het vaccin in de bedrijven aan werknemers toe te dienen.

De informatie in dit nieuwsbericht is correct op het tijdstip van publicatie. Raadpleeg altijd de laatste maatregelen en wetgeving met betrekking tot COVID-19 op https://www.info-coronavirus.be

Zodra het vaccin begin januari bij ons beschikbaar is, zullen beoefenaars van essentiële beroepen prioritair ingeënt worden. “In eerste instantie zijn dat de mensen die op het werk het grootste risico lopen om besmet te geraken”, zegt Lode Godderis. “Zorgverleners uiteraard, al snel gevolgd door politie en brandweer. De snelheid waarmee daarna ook andere beroepsgroepen, zoals het onderwijzend personeel, in aanmerking zullen komen, zal in grote mate afhangen van de voorraad vaccins en de snelheid waarop we alles kunnen organiseren.”

Drempels maximaal wegwerken

De vaccinatieoperatie stelt hoge eisen op vlak van capaciteit, logistiek, communicatie, veiligheid en transport. Sommige vaccins moeten op een zeer lage temperatuur bewaard worden en worden in twee fasen toegediend.

“Door het inschakelen van de externe diensten zijn er een aantal belangrijke voordelen”, aldus Lode Godderis. “Zo hebben we heel wat expertise opgebouwd met vaccinatiecampagnes voor grote groepen mensen. Jaarlijks vaccineren we in de bedrijven honderdduizenden werknemers tegen de seizoensgriep. We hebben daarvoor deskundig personeel en veilige infrastructuur ter beschikking. Met onze medische cars rijden we tot op de bedrijventerreinen en de industriezones. Op die manier brengen we het vaccin op een veilige en gecontroleerde manier tot bij de juiste doelgroepen en werken we maximaal de drempels weg die een inenting in de weg kan staan. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat we op die manier de vaccinatiegraad met 30 tot 40 procent kunnen doen stijgen.”

Structurele samenwerking met bedrijven en overheid

Externe diensten zijn de voorbije maanden druk bevraagd in het kader van de teststrategie en de contacttracing in bedrijven. “Zoals alle zorgverleners hebben we ook in de preventieve gezondheidszorg onze verantwoordelijkheid opgenomen in het beheersen van de pandemie. Aangezien we als experten in veiligheid en gezondheid structureel samenwerken met de overheid, bedrijven en hun werknemers, zullen we zeker onze rol opnemen om de nationale vaccinatiestrategie te realiseren.”

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen