Terug Vanerum

Aantal werknemers: 100 | Aangesloten bij IDEWE sinds: 1994

Vanerum

Voor hippe klaslokalen en moderne leraarskamers zit je goed bij Vanerum in Diest. Want daar maken ze stoelen, banken en kasten voor scholen. Helemaal vanaf nul, met metalen buizen en houten panelen. “Ons productieproces brengt wat risico’s mee voor milieu en medewerkers”, vertelt Peter Vranckx, Plant & Facility Manager. “Die dijken we maximaal in met de steun van IBEVE.”

MILIEUCOÖRDINATOR B DRUKT GROENE STEMPEL

Vanerum heeft een eigen lakkerij om metalen te fosfateren en te poederlakken. “Daardoor behoren we tot omgevingsklasse 1, de zwaarste categorie. De wetgeving verplicht ons dus om een milieucoördinator in te schakelen. Die vonden we bij IBEVE. Hun milieucoördinator waakt erover dat we de milieuvoorschriften naleven. Onlangs plaatsten we bijvoorbeeld een nieuwe lakstraat. Zij controleerde of de uitstoot binnen de normering valt. Zijn er tekortkomingen? Dan signaleert ze die en formuleert ze verbetervoorstellen. Haar takenpakket is heel uitgebreid: een afvalstoffenregister beheren, milieuverslagen opstellen, bodemonderzoeken regelen, ... Te veel om op te noemen.”

INTERNE PREVENTIEADVISEUR GARANDEERT VEILIGHEID

Bij Vanerum dragen ze zorg voor het milieu én voor de honderd medewerkers – of wat had u gedacht? “Dus hebben we naast de milieucoördinator ook een preventieadviseur van IBEVE die hier de arbeidsveiligheid garandeert. Samen maakten we bijvoorbeeld een inventaris van onze chemische agentia: daarin staat hoe een collega een bepaald product moet gebruiken. Hij onderzoekt ook arbeidsongevallen, doet conformiteitsnazichten op machines en stelt brandinterventiedossiers op. Zijn recentste actie? De opstelling van een explosieveiligheidsdocument. Samen bekeken we waar er kans is op stofexplosies en wat we daaraan moeten doen.”

SAMENWERKING LOOPT VAN EEN LEIEN DAKJE

Peter vertrouwt al jaren op IBEVE. “Het grootste voordeel? Dat je de expertise van een hele groep in huis haalt.

 

Omdat de milieu- en veiligheidswereld uit een kluwen van regeltjes bestaat, is het logisch dat zelfs de milieucoördinator en de preventieadviseur niet álles weten. Maar dan zeggen ze: wacht, ik check dat even bij de collega die gespecialiseerd is in x of y. Dat geeft gemoedsrust."

“Nog een troef: Onze milieucoördinator en preventieadviseur komen in veel organisaties en brengen kennis van daar mee. Dan heb ik het natuurlijk niet over bedrijfsgeheimen.

 

Zo vroeg ik laatst advies over de aankoop van een aed-toestel. De preventieadviseur zei direct: andere bedrijven kopen vooral deze drie types, die zijn het beste qua prijs/kwaliteit en hebben een onderhoudscontract. Daardoor kon ik snel beslissen zonder eigen opzoekwerk.”

De preventieadviseur en de milieucoördinator van IBEVE zijn ondertussen zowat deel van de Vanerum-familie. “Ze komen hier respectievelijk wekelijks en tweewekelijks langs, een hele woensdagvoormiddag.

 

Door zo nauw samen te werken, smeed je al snel een band. En ze kennen het bedrijf als hun broekzak: ze weten waar ze moeten zijn en werken heel zelfstandig. Zo hoeven wij alleen te focussen op onze eigen to-dolijst.”