Terug Ventilatie voor een veilige en gezonde werkplek

Ventilatie voor een veilige en gezonde werkplek

Goed ventileren is essentieel voor een gezonde binnenluchtkwaliteit in de werkomgeving. Dat werd nog maar eens duidelijk tijdens de coronapandemie. Het voordeel van voldoende ventilatie? Gezonde en productieve werknemers — ook los van circulerende virussen of bacteriën.

Waarom is ventilatie belangrijk?

We brengen 90 procent van onze tijd binnen door. Op het werk, thuis, of in het thuiskantoor.
Voer dus genoeg gezonde lucht aan.

Een optimale luchtkwaliteit heeft een positieve impact op de prestaties van werknemers: hoe lager het CO2-gehalte in de binnenlucht, hoe beter de concentratie en het energieniveau. Ventileer je je werkplek goed? Dan vermijd je klachten zoals slaperigheid en futloosheid.

Goed om te weten: sinds 21 mei 2019 moet de binnenluchtkwaliteit op de werkplek voldoen aan aangepaste voorwaarden en is een risicoanalyse verplicht.

Bovendien is de Codex Welzijn op het Werk sinds corona een artikel rijker, over veilig werken tijdens een epidemie of pandemie. De kern? Zodra er een pandemie uitbreekt (in de zogenoemde waakzaamheidsfase), geldt ventilatie als basismaatregel.

Stapsgewijs naar een betere luchtkwaliteit op het werk

 1. Breng met een risicoanalyse in kaart welke factoren de kwaliteit van de binnenlucht bepalen.
  • Hoeveel lucht moet er ververst worden?
  • Hoeveel mensen zitten er samen in een ruimte?
  • Welke schadelijke producten of materialen beïnvloeden de luchtkwaliteit?
    
 2. Bekijk wat beter kan met het implementatieplan ventilatie en de praktijkrichtlijn. Of en hoe je beter kunt ventileren? Dat hangt af van hoe de ventilatie op dit moment gebeurt. Er zijn twee mogelijkheden:
   
  • Je hebt geen mechanisch ventilatiesysteem – Verlucht je uitsluitend door ramen en deuren open te zetten? Gebruik dan een CO2-meter om de luchtkwaliteit te bepalen. Bij een concentratie hoger dan 900 ppm (CO2-deeltjes per miljoen luchtdeeltjes), waarschuwt de meter om meer te ventileren. Bijvoorbeeld door meer verse lucht binnen te laten of de bezetting van een ruimte te verminderen.
    
  • Je hebt een mechanisch ventilatiesysteem
   • Ken je de hoeveelheid verse lucht die in de werkplaats wordt binnengebracht? Dan kun je zelf controleren of het ventilatieniveau voldoet, rekening houdend met het aantal personen in de ruimte. Voor licht, zittend werk is de vereiste 40m3 lucht per uur per persoon. Bij andere types werk, of in gebouwen waar de bouwmaterialen geen schadelijke stoffen verspreiden (‘laag-emissiegebouwen’), gelden andere normen.
    Meer details vind je in de praktijkrichtlijn rond binnenluchtkwaliteit bij de Codex.
     
   • Geeft het mechanisch ventilatiesysteem geen info over de hoeveelheid binnengebrachte verse lucht? Dan raden we aan om ook CO2-meters te installeren.

Het implementatieplan van de taskforce ventilatie helpt je verder op weg.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen