Terug Naar een werkvloer zonder tabak

Naar een werkvloer zonder tabak

- Gezonde levensstijl

Expert Hilde Vandenkieboom

Preventiedeskundige arbeidsverpleegkundige - gezondheidspromotie

Moedig werknemers aan om te stoppen met roken

Groep IDEWE zet dag in dag uit op rookpreventie, ook op de Werelddag Zonder Tabak. Op 31 mei focust die campagne van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de negatieve impact die tabak wereldwijd heeft op armoede-ontwikkeling, milieu en gezondheid.

Aanmoedigen tot gedragsverandering

Vrouw in een bos en ademt in

Volgens deskundigen zijn er twee manieren om het roken terug te dringen: enerzijds rokers aanmoedigen om stoppogingen te doen, anderzijds ze ondersteunen bij een stoppoging. Groep IDEWE legt zich toe op het eerste. We willen mensen aanzetten om de sigaret links te laten liggen en ze begeleiden naar een rookstop.

Groep IDEWE zet dus in op het motiveren van werknemers. Daarom werken we, samen met bedrijven, een rookbeleid uit dat mikt op gedragsverandering. We bieden vier trainingen aan voor werknemers, die kunnen gevolgd worden door een gesprek met een tabakoloog of arbeidsgeneesheer.

Voordelen van stoppen

Man zit relaxt aan zijn laptop

Stoppen met roken heeft heel wat voordelen. Je krijgt er een betere gezondheid van en spaart er bijzonder veel geld mee uit. Niet-rokers hebben ook een betere conditie en minder kans op ziekten.

Genoeg redenen dus om te stoppen met roken. Maar vooral de roker zelf dient overtuigd te zijn. Dat hij of zij de sigaret links wil laten liggen, vormt de basis van de slaagkansen van de rookstop. 80 procent van alle rokers is geïnteresseerd in zo’n rookstop, maar slechts 3 procent slaagt individueel.

Wat met e-sigaretten?

Man zit op een zitbal met handdoek en drinkbus in een sportzaal

Intussen is de e-sigaret wel in opmars. Wie een vaporizer gebruikt, loopt misschien minder gezondheidsrisico’s dan wie sigaretten rookt, maar daarmee is alles gezegd. Dampen is geen gezond alternatief voor roken.

Het roken van e-sigaretten kan leiden tot irritatie van de bovenste luchtwegen en van je mond en keel. Wie e-sigaretten met nicotine gebruikt, blijft bovendien blootgesteld aan het verslavende effect van de nicotine, die ook leidt tot een hogere bloeddruk.

Pas als een roker meerdere vruchteloze pogingen heeft ondernomen om te stoppen, kan hij proberen overstappen op dampen, mits begeleiding door een tabakoloog. Het is dan wel de bedoeling dat de roker, in tweede instantie, ook stopt met de e-sigaret. Gemengd gebruik van zowel dampen als sigaretten wordt te allen tijde afgeraden.

Rookvrije site

Ook de site van Groep IDEWE is volledig rookvrij sinds 2016. Onder de noemer ‘Wij dragen zorg voor jouw gezondheid’ werden werknemers via verschillende media aangespoord om op onze terreinen niet te roken. Er is ook een doofpaal voorzien aan de inkom. We don’t just talk the talk, we also walk the walk!

Contacteer voor meer informatie uw regionaal kantoor van Groep IDEWE.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen