Terug Waarderend leiderschap als sleutel voor duurzame inzetbaarheid

Waarderend leiderschap als sleutel voor duurzame inzetbaarheid

- Duurzame werkomgeving

Expert Hilde De Man

Verantwoordelijke Discipline Psychosociale Aspecten

Infosessie - De Prenne - Kortrijk - 12 maart 2019

Het wegvallen van de nodige erkenning en waardering voor de jarenlange inzet door hun leidinggevenden is een weerkerend thema bij werknemers met stress- en burn-outklachten of bij mensen die geconfronteerd worden met pesten. Voor organisaties die antwoorden moeten vinden op ingrijpende maatschappelijke evoluties, zoals vergrijzing, het stijgend aantal langdurig zieken en the war for talent, is dit een pijnlijke vaststelling. Door leidinggevenden bewust te maken van de positieve effecten van waarderend leiderschap willen we organisaties daartegen wapenen.

In een onderzoek van IDEWE bij meer dan 23.000 werknemers in 2017 geven 70% van de medewerkers met een laag burn-outrisico aan sociale steun te ervaren van leidinggevenden tegenover slechts 34% van de medewerkers met een hoog burn-outrisico.

Gemotiveerde medewerkers gemotiveerd houden

“Twee derde van de meldingen bij IDEWE wijzen in de richting van leidinggevenden of werkgevers als de andere betrokken partij. “Het is een signaal dat we niet mogen negeren”, zegt Hilde De Man, disciplineverantwoordelijke Psychosociale aspecten bij IDEWE. ”In een organisatie waar mensen respectvol met elkaar omgaan wordt een duurzame basis gelegd voor een positieve werksfeer. In dergelijke omstandigheden blijven gemotiveerde werknemers gemotiveerd aan de slag. Op plaatsen waar dit geen evidentie is, dreigen niet alleen medewerkers problemen te ervaren maar dreigt de hele organisatie daar de nadelige gevolgen van te ondervinden. Een toename van het aantal langdurig zieken bijvoorbeeld maar het kan ook imagoproblemen met zich meebrengen, waardoor het moeilijker wordt om nieuwe mensen aan te trekken.

Duurzame inzetbaarheid

Op 12 maart brengt Hilde De Man het thema ter sprake tijdens de 49ste editie van de Prenne in Kortrijk Xpo.

“Ik wil het daar vooral hebben over waarderend leiderschap om het werkvermogen van medewerkers te bevorderen en op te volgen. Dit is een cruciaal onderdeel van een preventief beleid met focus op het duurzaam inzetten en vitaal houden van alle medewerkers van een organisatie. IDEWE staat voor een holistische en geïntegreerde benadering van duurzame inzetbaarheid, waarbij naar de medewerker en de gehele werkplek wordt gekeken en rekening wordt gehouden met alle factoren die het werkvermogen kunnen beïnvloeden. Het doel van duurzaam inzetbaarheidsbeleid is de inzetbaarheid van álle medewerkers te verhogen. Het gaat niet alleen om oudere medewerkers, maar om medewerkers van alle leeftijden en levensfasen.”

“Een waarderend leider heeft oog voor behoeften en geeft aandacht aan wat hij wil laten groeien in individuen en teams. Hij ziet de kwaliteit achter de valkuil en de wens achter de klacht. Vanuit zijn eigen kracht en een gezonde dosis zelfreflectie leert hij feedback te geven vanuit waarderende vragen.”

Meer informatie over en inschrijven voor De Prenne vindt u via deze link.

Meer informatie over de aanpak van IDEWE omtrent het totale aanbod ‘Duurzame inzetbaarheid’ en ‘Vitaliteit’ krijgt u van onze inzetbaarheidscoaches. Contacteer ze via uw regionaal IDEWE-kantoor. 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen