Terug De werkplek als troef in the war for talent

De werkplek als troef in the war for talent

- Gezonde levensstijl | Fysiek fit | Optimale Werkomgeving | Gezonde werkomgeving | Mentaal fit | Duurzame werkomgeving | Infrastructuur

Duurzaam investeren voor de mens als waardevolste goed van een onderneming

Groep IDEWE hanteert de WELL Buildings Standard als maatstaf voor het bouwen en exploiteren van duurzame gebouwen die gerealiseerd worden om de gezondheid en het welzijn van werknemers te optimaliseren. “Naast de zorg voor het individu creëren we op die manier een waardevol instrument dat ondernemers kunnen inzetten in de war for talent”, zegt disciplineverantwoordelijke Bouwen en Gebouwen Liesbeth Reekmans van IDEWE.

De mens is nog steeds het meest waardevolle goed voor een onderneming. Door de schaarste op de arbeidsmarkt wordt het echter steeds moeilijker om mensen met de juiste competenties te vinden en duurzaam tewerk te stellen. 

Welzijn betonneren

“Ondernemingen doen er alles aan om gezonde veerkrachtige medewerkers aan te trekken en vooral te behouden”, zegt Liesbeth Reekmans. “Investeren in een werkplek waar mensen zich optimaal kunnen ontwikkelen en die op alle mogelijke manieren rekening houdt met hun gezondheid en hun welzijn is voor een werkgever een niet te onderschatten troef. Tenslotte brengen we een groot deel van ons leven door op onze werkplek. Door de realisatie van een gebouw die de gezondheid optimaal ondersteunt, kunnen werkgevers concreet aantonen dat het welzijn van hun werknemers ertoe doet. Vanuit het maatschappelijk verantwoord ondernemerschap betonneert je welzijn als het ware in je bedrijfsgebouw. Dat is een keuze die veel verder reikt dan een beleidsverklaring.”

Sustainable Development Goals

Door met een 360 graden-instelling na te denken over het ontwerp en de inrichting van de werkplek voorkom je gezondheidsklachten waarvan we weten dat ze het werk bemoeilijken of op de duur onmogelijk maken. 

De WELL Building Standard werd afgetoetst aan de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Voor elke SDG zijn er overeenkomsten met de criteria van de WELL Building Standard. Een onderneming die het WELL certificaat behaalt, realiseert tegelijkertijd de wereldwijd erkende duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die ook door ons land ondertekend werden.

“Niet alleen de fysieke gezondheid vaart er dus wel bij. Het is ook de manier om structureel werk te maken van de veerkracht van werknemers. Aspecten als: een comfortabel binnenklimaat, een aangename akoestiek, het aanbieden van gezonde, gebalanceerde voeding of aandacht besteden aan lichaamsbeweging en een gezonde geest bouwen dragen bij tot het algemeen welzijn en een energieke werksfeer.”

People and planet

Heel wat parameters die tijdens het bouwproces goed zijn voor de mens hebben ook een positieve impact op onze planeet. Denk bijvoorbeeld aan luchtdicht bouwen. Dat betekent geen tocht voor wie van het gebouw gebruikmaakt maar ook geen energieverlies en een verminderde CO2-uitstoot. Natuurlijke bouwmaterialen voorkomen de uitstoot van formaldehydes en andere schadelijke stoffen in de binnenruimte maar het brengt ook met zich mee dat er minder chemische processen in de bouwindustrie moeten gebruikt worden. Het aanbieden van drinkbaar kraantjeswater zorgt ervoor dat werknemers gezond kunnen hydrateren maar tegelijk betekent het een reductie van CO2, aangezien minder drankflessen moeten geproduceerd en getransporteerd worden. Op zijn beurt kan de zorg voor de planeet op zich ook een manier zijn om werkzoekenden een positieve keuze te laten maken.”

De WELL Building Standard

Het International WELL Building Institute heeft met de ontwikkeling van de WELL Building Standard een instrument gecreëerd dat perfect aansluit met de ambities van Groep IDEWE om welzijn en gezondheid preventief en holistisch aan te pakken. 

“Daarom hebben we een paar jaar geleden beslist om een lidmaatschap aan te gaan van de WELL Building Institute. Het zorgt ervoor dat we de vinger aan de pols kunnen houden bij de evoluties rond gezonde bouwomgevingen en toegang hebben tot opleidingen, bronnen en events waar enkel leden aan kunnen deelnemen. Daarboven kunnen we onze klanten rechtstreeks exclusieve financiële voordelen aanbieden bij het behalen van de standaard. Intussen begeleiden ook verschillende bouwexperten van IDEWE, waarvan vier erkend als WELL AP, de bouwheer in zijn streven om het bouwcertificaat te behalen. Of om de basisdoelstellingen van het gezonde bouwen te implementeren in het bouwproject.”

Lees meer over WELL: 

 

Contacteer ons voor meer inlichtingen via WELL@idewe.be

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen