Stemzorg uitgebreid oefenen

Inhoud

Spreken en stemgeven gaat vanzelf en dat hoort ook zo. Werknemers (of werkgevers) met een spreekberoep, die veel en vooral lang moeten praten, zijn afhankelijk van hun stem voor de uitoefening van hun beroep. Een letsel op de stemplooien of zelfs een banale verkoudheid kan dan knap lastig zijn.  Erger nog, als de stem wegvalt, kan er niet of nauwelijks gewerkt worden. We hebben onze stem broodnodig!

Fit4Work zet in op de stem, die moet fit en gezond zijn en blijven!

Enerzijds zijn er de stemproblemen en anderzijds de stemstoornissen. Een stemprobleem is zowat het eerste stadium; de stem verandert van kwaliteit zonder enig aantoonbare reden. Deze kwaliteitsverandering impliceert veelal dat de stem verkeerd gebruikt wordt (misuse), te zwaar belast wordt (overuse) of misbruikt wordt (abuse). Als deze kwaliteitsverandering niet tijdig opgemerkt of aangepakt wordt, kan er een letsel op de stembanden ontstaan, een stemstoornis, m.n. stemknobbeltjes, een poliep, een cyste, waterophoping, …

Preventie kan deze stemellende voorkomen. Een stem kun je immers trainen. Dat is onderzocht en bewezen!

Deze sessie zoemt vooral in op het begeleid individueel oefenen. Bespreking in groep van individuele oefeningen biedt een meerwaarde.

Dit komt aan bod tijdens deze opleiding:

  • Korte herhaling van de stem hygiënische maatregelen en de verschillende aspecten van een goede stemgeving.
  • De deelnemers krijgen individuele instructies aangepast aan hun eigen stem.
  • Bespreking van alternatieve en klassieke medicatie voor de stem.
  • Het gebruik van een microfoon als alternatief?
  • Uitgebreid oefenen gericht op elk van de deelnemers.

Praktisch

Opleidingstype
Incompany
Doelgroep
Deze workshop richt zich tot werknemers, leidinggevenden en iedereen die zijn/haar stem intensief gebruikt. Deze workshop kan enkel worden ingericht en gevolgd indien de workshop “verwen je stem – een goede stemzorg” reeds werd aangeboden en gevolgd.
Duur
3 uur
Locatie
Incompany
Prijs
Op aanvraag
Subsidie
nvt
Attest
Attest van deelname