Veilig gebruik van de heftruck en reachtruck

Inhoud

Heftrucks en reachtrucks worden gebruikt in heel wat ondernemingen voor het behandelen van goederen. Een heftruck of reachtruck besturen is een taak die niet zonder gevaar is. Elke werkgever is verplicht om voor de bestuurders van mobiele arbeidsmiddelen periodiek een formele opleiding te organiseren o.a. betreffende het veilig gebruik.

Als doelgroep van deze opleiding richt IDEWE zich tot ervaren en occasionele bestuurders. Concreet betreft dit medewerkers die reeds enige praktijkervaring hebben met het besturen van een heftruck of reachtruck. Deze ervaring heeft men opgedaan door het volgen van een formele technische opleiding (vakbekwaamheid) en/of door gebruik te maken van de heftruck of reachtruck op de werkvloer. Medewerkers die onervaren zijn en dus nog nooit met een heftruck of reachtruck gewerkt hebben, dienen eerst een formele technische opleiding (vakbekwaamheid) te volgen alvorens zich in te kunnen schrijven voor deze opleiding.

Deze opleiding bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel. In het theoretisch deel worden een aantal aandachtspunten uiteengezet met speciale aandacht voor het veilig gebruik. Het praktisch deel bestaat uit een evaluatie van de rijvaardigheid van de bestuurder. Aan de deelnemers wordt gevraagd om individueel een aantal handelingen uit te voeren met het gewoonlijk door hen gebruikte toestel en met de gebruikelijke lasten die ze moeten behandelen. De vaardigheden worden in het bijzonder geëvalueerd met het oog op veilig werken met de heftruck of reachtruck en indien nodig worden de deelnemers bijgestuurd.

IDEWE levert na het volgen van deze opleiding een veiligheidscertificaat voor ervaren of occasionele bestuurders af, let op: dit is geen vakbekwaamheidsattest voor een onervaren bestuurder! Deze opleiding kadert NIET in een veiligheidszorgsysteem zoals VCA, bijgevolg kan IDEWE geen diploma IS-001 heftruck gevorderd afleveren.

Praktisch

Opleidingstype
Incompany
Doelgroep
Ervaren en occasionele bestuurders van heftrucks en reachtrucks
Duur
4 uur
Locatie
Incompany
Prijs
Op aanvraag
Subsidie
KMO-portefeuille (personeelsmanagement - arbeidsorganisatie en bedrijfsprocessen)
Attest
Attest van deelname