Terug “Activity Based werken kan je ook letterlijk nemen”

“Activity Based werken kan je ook letterlijk nemen”

- Ergonomisch werken | Beweging | Opleidingen

Expert Veerle Hermans

Verantwoordelijke Discipline Ergonomie

Pleidooi voor aangepaste werkplekken die aanzetten tot meer bewegen

Heel wat bedrijven investeren in Activity based werken. Hierbij kiezen hun kantoormedewerkers hun werkplek afhankelijk van de specifieke activiteit. Als verantwoordelijke Ergonomie van IDEWE is Veerle Hermans helemaal pro maar ze maakt wel een bedenking: “Zorg er meteen ook voor dat uw investering ook een hefboom is om toenemend sedentair gedrag te counteren.”

Steeds meer mensen zijn op de computer aangewezen om hun job te doen. De voorbije decennia is daardoor heel veel aandacht gegaan naar kantoorinrichting die dergelijk zittend werk gemakkelijk maakt.

“De jongste jaren is Activity Based werken bijzonder populair geworden”, zegt Veerle Hermans. “Dat is helemaal terecht omdat het uitgaat van een aangepaste werkplek die bij elk type taak past. Dat heeft ertoe geleid dat kantoren niet meer te herleiden zijn tot monotone landschappen waar iedereen een hele dag naast elkaar zit en iedereen om de 10 minuten gestoord wordt door een collega of voortdurend telefoongerinkel. In de plaats kwam een flexibele inrichting met ruimtes waarin mensen kunnen samenwerken, bubbles waar je geconcentreerd kan bezig zijn en stilteruimtes waar telefoons taboe zijn. Een nieuwe vitale, productieve en creatieve werkorganisatie zorgt er vervolgens voor dat medewerkers flexibel kunnen overschakelen van de ene naar de andere taak.”

Medewerkers dynamiseren

Het spreekt vanzelf dat in kantoren waar deze nieuwe vorm van werken ingang vond ook de klassieke basisprincipes van de ergonomie van toepassing zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld over de mogelijkheid om bureautafels en -stoelen aan te passen en schermen correct op te stellen, zodat het lichaam niet overbelast wordt. Maar daar mag het niet stoppen.

“Het is even belangrijk om, naast de hardware-aanpassingen om tot dynamische kantoren te komen, ook te investeren in maatregelen die de werknemer dynamiseren. Precies dat wordt vaak nog vergeten. Medewerkers moeten de waarde van de kantoorinrichting en de mogelijkheden inzien vooraleer ze ook bereid zullen zijn om een aangepaste plek op te zoeken. Het blijkt immers dat bedrijven die het activity-based werken stimuleren, al te vaak merken dat mensen terugvallen op één werkplek waar ze in groepjes samenzitten. Dit nesting-principe is moeilijk te doorbreken wanneer mensen niet mee zijn.”

Beweging stimuleren

“Bovendien vinden we het bij IDEWE ook belangrijk dat ‘activity based’ niet enkel wordt begrepen als ‘vlot kunnen overschakelen naarmate je een andere taak uitvoert’ maar ook als zorgen voor voldoende lichamelijke activiteit bij de taken die je door de dag uitvoert.”

“We weten immers al dat met een sedentaire job, het niet voldoende is om alleen maar buiten de werkuren wat te bewegen. Zelfs sportievelingen met een gezond dieet kunnen negatief beïnvloed worden door een hele dag aan een bureau te zitten. Toename van hart- en vaatziekten, stress, vroegtijdige sterfte en een toename van de vetophoping in de lichaamsdelen die je gebruikt bij het zitten, kunnen het gevolg zijn. Architectonische aanpassingen in de ruimte moeten daarom bij voorkeur ook aandacht hebben voor het vermijden van sedentair gedrag door looproutes of visuele scheidingen te introduceren die de beweegmogelijkheden optimaliseren en het lange stilzitten tegengaan.”

Via onze workshop ‘Dynamisch kantoor’ leert u de basisprincipes van de figuurlijke én de letterlijke betekenis van activity-based kennen. We bezoeken verschillende soorten werkplekken en zoeken samen naar geschikte oplossingen die écht werken.

Meer info over ergonomie op kantoor leest u hier.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen