Terug ‘Zorg voor voldoende vitamine V(eerkracht)’

‘Zorg voor voldoende vitamine V(eerkracht)’

- Mentaal fit | Stress en burn-out

Expert Hilde De Man

Verantwoordelijke Discipline Psychosociale Aspecten

Dag van de Geestelijke Gezondheidszorg op 10 oktober

Als we over geestelijke gezondheid horen spreken, is dat vaak in een negatieve context; als mensen reeds problemen ondervinden met stress, werkdruk of burn-out. Beter is het nog om deze problemen te voorkomen en tijdig aandacht te besteden aan de eigen veerkracht. “De dag van de geestelijke gezondheid is een perfect moment om duidelijk te maken dat zowel de organisatie, de leidinggevenden als de collega’s elkaar daarbij kunnen helpen”, zegt Hilde De Man, disciplineverantwoordelijke Psychosociale Aspecten van IDEWE.

Werken aan mentale veerkracht

Uitgerekend op het ogenblik dat organisaties in de weer zijn met de fysieke weerbaarheid van hun medewerkers, omdat de griepvaccinatieperiode weer is aangebroken, verschijnt de Dag van de Geestelijke Gezondheidszorg op de kalender.

“Dat is een uitstekende aanleiding om ons ervan bewust te worden dat werken aan mentale veerkracht ook de nodige aandacht mag krijgen in het dagelijkse leven”, aldus Hilde De Man. “We maken immers allemaal momenten van grote emotie mee. De meeste komen we goed te boven maar van andere kunnen we behoorlijk van de kaart zijn. Het is op die momenten dat ons vermogen om terug recht te veren en er nadien misschien zelfs sterker uit te komen op de proef gesteld wordt.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

“We kunnen ons wel degelijk trainen om veerkrachtiger in het leven te staan. Het is geen overbodige luxe om daar af en toe bewust mee bezig te zijn. Zichzelf psychisch goed voelen heeft immers gevolgen op alle levensdomeinen. U zal beter kunnen omgaan met dagelijkse stress en levensgebeurtenissen. U zal productiever en vruchtbaarder werken en uzelf beter ontplooien. Om veerkracht op te bouwen, is een aanpak nodig op verschillende niveaus. Als samenleving moeten we daar werk van maken maar het is ook een gedeelde verantwoordelijkheid van de organisaties waarin we actief zijn, van onszelf en van de mensen waarmee we dagelijks omgaan.”

Aandacht voor elkaar

“Op de website ‘Samen Veerkrachtig’ worden tal van initiatieven opgesomd die daarbij kunnen helpen. Naar aanleiding van de Dag van de Geestelijke Gezondheid worden bijvoorbeeld her en der in Vlaanderen wandelingen en fietstochten onder werkcollega’s georganiseerd. Dat is niet alleen een opsteker voor de fysieke weerbaarheid maar tegelijk ook een gelegenheid om uw collega’s op een andere manier te leren kennen, even over de dingen te praten waar tijdens het werk geen tijd voor is, een luisterend oor te bieden of gewoon aandacht aan elkaar te besteden. Dit soort sociale steun en echt menselijk contact is echte vitamine V(eerkracht) en zorgt ervoor dat u als mens steviger in uw schoenen staat.”

Inspiratie voor de Dag van de Geestelijke Gezondheid vindt u als individu, als team of als organisatie op de website Samen Veerkrachtig. Vanuit IDEWE kunnen we ook een steentje bijdragen. Met ons aanbod ‘Mind’ (Fit4Work), onze workshops Gezonde Veerkracht en onze Reboostsessies op teamniveau, waarin we samen stilstaan bij de veerkracht van het individu en het team.

Voor meer info kan u contact opnemen met uw regionaal IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen