Terug Alcohol hoort niet thuis op de werkvloer

Alcohol hoort niet thuis op de werkvloer

- Alcohol, medicatie & drugs

Expert Hilde De Man

Verantwoordelijke Discipline Psychosociale Aspecten

Leg een alcoholpreventiebeleid onder de kerstboom

December en januari zijn traditioneel feest- en receptiemaanden. Ook op de werkvloer wordt tijd gemaakt om te vieren en vaak wordt daarbij alcohol geserveerd. Als werkgever moet u zich afvragen of u dat kan toestaan en of dit overeenstemt met uw alcohol- en drugbeleid. Er zijn immers veel meer redenen om alcohol op het werk te bannen dan er redenen zijn om het (af en toe) te gedogen.

Behalve mogelijke gezondheidsschade, vergroot alcohol de kans op ongevallen. Opnieuw nuchter worden, kost bovendien tijd en die tijd valt niet in te korten. Ook wie niet meteen aan de slag moet, kan dus wel nog onder invloed zijn als hij een paar uur na het feest wel moet werken.

Alcoholgebruik op het werk schept niet enkel een risico voor arbeidsongevallen en lichamelijke letsels bij de slachtoffers, het brengt ook risico’s mee op reputatieschade voor uw bedrijf en voor uw goede naam als werkgever.

Uw verplichting als werkgever

De wetgever verplicht werkgevers niet om alcohol te bannen. Sinds 1 april 2010 is er echter wel een cao die zegt dat u in samenspraak met ondernemingsraad, comité, vakbondsafvaardiging of rechtstreeks met uw medewerkers een preventief alcohol- en drugsbeleid moet uitwerken. Hoe u dat moet doen, vertelt cao 100 er niet bij.  Ieder bedrijf, iedere organisatie moet dat zelf doen en kan daarvoor zijn eigen cultuur, eigen noden en eigen problemen mee in overweging nemen.

Ook op grond van de Arbeidsovereenkomstenwet en de Welzijnswet is alcohol toelaten een risicokeuze. U bent immers verantwoordelijk om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren voor uw medewerkers. Dat betekent onder meer dat u de arbeid moet mogelijk maken “in behoorlijke omstandigheden wat betreft de veiligheid van de werknemers”. Medewerkers die onder invloed zijn, mag u met andere woorden niet laten werken omdat ze zichzelf en de veiligheid van andere werknemers in gevaar brengen.”

Groep IDEWE kan u ondersteunen om een alcoholbeleid op te zetten of uw medewerkers helpen om over te schakelen naar een gezondere leefstijl.

Neem voor informatie contact op met uw regionaal IDEWE-kantoor.

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen