Terug Focus op het welzijn van de essentiële werknemers op de weg

Focus op het welzijn van de essentiële werknemers op de weg

- Gezonde levensstijl | Fysiek fit | Ergonomisch werken | Mentaal fit | Stress en burn-out

Expert Frank Weckx

Segmentmanager Logistiek & Retail

9 december: dag van de vrachtwagenchauffeur

Op 9 december is het dag van de vrachtwagenchauffeur. Vrachtwagenchauffeurs doen meer dan goederen van punt A naar punt B brengen. Ze hebben rechtstreeks contact met de klanten en zijn dan ook een belangrijk uithangbord van de onderneming. Wat kan u als werkgever doen om hun werkomstandigheden en hun welzijn te verbeteren?

vrachtwagen - goed zitten

Flexibiliteit, stressbestendigheid en klantvriendelijkheid zijn belangrijke troeven voor vrachtwagenchauffeurs. In hun job staan ze bovendien voortdurend onder druk. Door het toenemende verkeer bijvoorbeeld, het gebrek aan bewegingsmogelijkheden, de strakke ritschema’s en het schaarse aanbod aan gezonde maaltijden. 

“Ten gevolge van de coronacrisis zijn de arbeidsomstandigheden op de weg er zeker niet op verbeterd”, zegt Frank Weckx van IDEWE. “De toegang tot sanitaire voorzieningen en maaltijden werd bijvoorbeeld zeer beperkt en de afstand tussen chauffeur en de verzender en ontvanger werd afstandelijker en onpersoonlijker.”

Een schonere en comfortabelere omgeving

Op veel van deze elementen hebt u als werkgever geen invloed. Toch kan u het welzijn van uw chauffeurs verbeteren. “Denk bijvoorbeeld aan het ter beschikking stellen van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals werkhandschoenen, gehoorbescherming en veiligheidsschoenen. Ook kleine hulpmiddelen zoals een draagbare stofzuiger, handontsmettingsmiddelen en basisverzorgingstools helpen chauffeurs om zich fris en op hun gemak te voelen in een schone cabine, die minder stressvol aanvoelt.”

Hydratatie, eten en drinken

“Een realistische planning en betrouwbare trajecten zorgen ervoor dat de bestuurder de stress onder controle kan houden. Moedig uw chauffeurs ook aan om te eten buiten hun vrachtwagen. Liefst aan een tafel waar ze genoeg tijd kunnen nemen om het voedsel te verteren vooraleer ze terug de baan op gaan. Motiveer hen om zoveel mogelijk gezonde voeding te eten. Appels, walnoten, pure chocolade en volkorenbrood met kaas zijn gezondere keuzes die ervoor zorgen dat de chauffeurs langer alert blijven.”

Regelmatige check-up van lichaam en geest

camion

“Informeer uw vrachtwagenbestuurders over alle mogelijkheden van het medisch onderzoek. Een periodieke gezondheidsbeoordeling zorgt ervoor dat tekenen van veelvoorkomende problemen waaronder hoge bloeddruk, obesitas, diabetes, locomotorische klachten, stress en depressie vroegtijdig gedetecteerd worden. Naar aanleiding daarvan kunnen onze medische teams uw chauffeurs die risico lopen, aanmoedigen om actie te ondernemen om hun conditie te verbeteren of in extreme gevallen het werk tijdelijk te onderbreken. Bijvoorbeeld opleidingen uit ons Fit4Work-aanbod die hen bewust maken over het belang van gezonde voeding, beweging, stoppen met roken en de gevolgen van alcohol, drugs en medicatie.”

Lees ook: Een gezonde leefstijl als wapen tegen slaperigheid

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen