Terug Maak zeker in oktober werk van wisselwerk

Maak zeker in oktober werk van wisselwerk

- Fysiek fit | Ergonomisch werken | Digitale tools

Expert David Verwimp

Segment Manager Hulpdiensten, Offices en Overheid

Laat uw beeldschermwerknemer in de ergonomiemaand minder zitten en meer bewegen

In het kader van de 10-10-10-campagne roept VERV, de beroepsvereniging voor ergonomie, ook dit jaar op om meer te wisselwerken. Nu telewerken voor steeds meer schermwerknemers de norm is geworden, is minder zitten en vaker bewegen een richtlijn die we bij IDEWE al te graag mee uitdragen. Onze onlinetool OptiDesk ondersteunt werkgevers en werknemers daarbij.

Ongeacht of u aan de slag bent op kantoor of thuis telewerkt: meer en regelmatiger rechtstaan tijdens het werk, is de leuze tijdens de maand van de ergonomie. Het is ook de kerngedachte van het ‘wisselwerken’, waarbij een halfuur zittend werk steevast gevolgd wordt door een moment waarbij je even rechtstaat aan je bureau, wat beweegt. 

‘Post je wisselwerk’

10-10-10

Wisselwerken is een gezonde, afwisselende mix van posities om je werk uit te voeren. Het ‘staat’ voor een gezonde reflex waarbij je bijvoorbeeld spontaan rechtstaat als je een telefoongesprek moet voeren, liever een wandelmeeting organiseert met je collega dan je op te sluiten in een duffe vergaderzaal, geregeld aan een sta-bureau werkt, een frisse neus haalt tijdens de lunchpauze of je liefst de auto in de garage laat staan om naar het werk te gaan. Er zijn nog veel meer manieren om te wisselwerken. Uw medewerkers kunnen een foto maken van de manier waarop zij het doen en het beeld dan posten op sociale media met #wisselwerken. Wie weet winnen ze een swopper van Health2Work. VERV maakt de winnaar bekend op 10 oktober om 10 uur via hun LinkedIn-kanaal en het Facebook-kanaal van Gezond Leven.

De meest voorkomende fysieke risicofactor

“De realiteit leert dat langdurig zitten de meest voorkomende fysieke risicofactor is”, zegt preventieadviseur ergonomie David Verwimp van IDEWE. “Uit de kerncijfers van de VERV blijkt dat in 74% van de jobs werknemers meer dan een kwart van hun werktijd dienen te zitten. Het gaat vaak over beeldschermwerkers waarvan 40% geregeld nekproblemen ondervindt. Meer bewegen en minder lang stilzitten is in hun geval een belangrijke preventiemaatregel. Aandacht voor een comfortabele, ergonomisch ingerichte werkplek is een ander cruciaal aandachtspunt.” 

Meteen aan de slag als Comfortklant van IDEWE

sta-bureau

“Over de manier waarop u als werkgever uw werknemers kan begeleiden naar een gezonde werkhouding achter het beeldscherm hebben we bij IDEWE intensief onderzoek geleverd. OptiDesk is daarvan het resultaat. De onlinetool brengt de gezondheidsrisico’s van beeldschermwerkers in kaart en heeft daarbij aandacht voor beweging, werkpost, werkomgeving en werkbeleving. Op basis van de meetgegevens krijgen ze individueel advies en verbetertips. Dit bevordert niet alleen hun fysieke gezondheid, het is ook een beproefde manier om het werkverzuim te doen dalen. Dankzij OptiDesk voldoet u bovendien aan uw wettelijke verplichting om elke 5 jaar een analyse te doen van de werkposten van uw beeldschermwerkers.”

Als comfortklant volstaat het om de mailadressen van uw beeldschermwerkers in te geven via uw MyIDEWE Klantenzone. Op basis van de resultaten kan IDEWE samen met u gerichte acties ondernemen om de gezondheid van uw werknemers duurzaam te bevorderen. 

Meer info over OptiDesk.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen