Terug Verwijder hef- en hijsbanden voor eenmalig gebruik meteen van de werf

Verwijder hef- en hijsbanden voor eenmalig gebruik meteen van de werf

- Arbeidsveiligheid | Risicoanalyse

Expert Roel Slegers

Preventieadviseur arbeidsveiligheid en veiligheidscoördinator

Hergebruik is niet toegelaten omdat het risico’s met zich meebrengt

Hef- en hijsbanden worden op werven veelvuldig gebruikt voor het lossen en laden van materiaal. Steeds vaker wordt er ook gebruikgemaakt van hijsbanden voor eenmalig gebruik. “Bij werfbezoeken merken we echter dat deze banden nadien hergebruikt worden”, zegt veiligheidscoördinator en preventieadviseur arbeidsveiligheid Roel Slegers van IDEWE. “De risico’s zijn aanzienlijk.”

Hef- en hijsbanden worden gebruikt om op de werf met behulp van een kraan materiaal te lossen of te verplaatsen. “Sommige hijsbanden zijn een instrument op zich en zijn gemaakt en gekeurd om herhaald gebruikt te worden”, zegt Roel Slegers. “Steeds meer materialen zijn echter uitgerust met hijsbanden die slechts bruikbaar zijn voor een specifieke handeling. Ze kunnen bijgevolg nadien niet zonder risico voor 101 andere acties hergebruikt worden.”

Kleuren

Hijsbanden voor herhaald gebruik

“Hijsbanden komen voor in verschillende vormen en kleuren. De kleuren zijn niet het gevolg van de artistieke voorkeuren van de producent. Ze geven daarentegen wel een aanduiding van de maximale werklast van de band. Elke kleur geeft één bepaalde maximale werklast aan. Let wel: de aangeduide werklast op het label van de band blijft altijd bepalend. Hijsbanden voor éénmalig gebruik worden meestal uitgevoerd in het wit; eventueel voorzien van een merknaam. Ze worden bijvoorbeeld voorzien bij het leveren van profielen. En de naam zegt het zelf: u kan ze slechts één keer gebruiken.”

Safety Factor (S.F.)

Elke hijsband moet voorzien zijn van een label. Dat moet zeker volgende gegevens bevatten: 

  • de work load limit (WLL)
  • het materiaal
  • de nominale lengte
  • CE-markering en norm 
  • de aanslagfactor, afhankelijk van aanslagwijze
  • de gebruiksfactor of safety factor (S.F.)

De gebruiksfactor of safety factor (S.F.) bepaalt de mogelijkheid om een band eenmalig of meermaals te gebruiken. Banden voor eenmalig gebruik krijgen een factor 5:1. Banden voor herhaald gebruik krijgen een factor 7:1.

Gebruik

hijsband voor eenmalig gebruik

Banden voor eenmalig gebruik worden door de materiaalleverancier gebruikt om zijn materiaal (wapening, ramen …) tot op de werf te transporteren en te plaatsen. De banden mogen niet verplaatst of geherpositioneerd worden.  Ze kunnen enkel gebruikt worden op de manier dat de leverancier ze heeft aangebracht.

Na het aanleveren of plaatsen van het materiaal moeten de hijsbanden voor eenmalig gebruik verwijderd worden en daarna voor geen enkele andere actie gebruikt worden. “Dus ook niet voor het verplaatsen van kleinere lasten”, aldus Roel Slegers. “Om misverstanden te voorkomen is het bijgevolg aangewezen om gebruikte hijsbanden voor eenmalig gebruik onmiddellijk door te snijden of te verwijderen van de werf. Het voorkomt dat anderen de hijsbanden bewust of onbewust gaan hergebruiken.”

Indien u meer vragen hebt over het gebruik van hijsbanden of over andere veiligheidsthema’s kan u steeds contact opnemen met uw regionaal IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen