Terug “Maak van het mondmasker een onderdeel van het werkuniform”

“Maak van het mondmasker een onderdeel van het werkuniform”

- Gezonde werkomgeving | Biologische agentia | Wetgeving | Arbeidshygiëne | Corona

Expert Lode Godderis

CEO IDEWE

Aangepaste regels voor mondmaskerdracht

Het dragen van een mondmasker is voortaan aangeraden in afgesloten ruimtes op het werk. Het is een van de aangepaste adviezen omtrent de mondmaskerdracht die de Risk Assessment Group (RAG) deze voormiddag heeft aangekondigd.

mondmasker dragen op het werk

De werkomgeving is een van de belangrijkste plaatsen waar besmetting met het coronavirus vandaag nog plaatsvindt. Om die reden adviseert de RAG om het mondmasker voortaan te verplichten in de afgesloten ruimtes op het werk. 

“Het gebeurt nog te vaak dat mensen een hele dag in een afgesloten ruimte aan het werk zijn, met elkaar praten en telefoneren zonder dat ze een mondmasker dragen”, zegt Lode Godderis, ceo van IDEWE en lid van de GEMS die de overheid adviseert in de bestrijding van de pandemie. “Ook al zitten we op kantoor op meer dan anderhalve meter van elkaar, we vergeten nog te vaak om het masker op te zetten als we snel even aan het bureau van een collega een vraag gaan stellen, een praatje slaan of over en weer lopen naar het koffieapparaat. Het is op die ogenblikken dat het virus wordt doorgegeven. Een optimale ventilatie zou dat in principe overbodig moeten maken, maar de praktijk leert ons dat dit in veel gebouwen niet realistisch is.”

Mondmaskerpauze: alleen en in openlucht

“Als we van het mondmasker een standaard-onderdeel maken van ons werkuniform, dan knippen we opnieuw een verspreidingsroute van het virus door. Het mondmasker verhindert dat speekseldruppels uit onze mond en neus verspreid worden en werpt een buffer op voor aerosolen die zich gedurende de dag ophopen in een gesloten ruimte waar we samenwerken, praten en telefoneren. Wie een mondmaskerpauze wil inlassen doet dat bij voorkeur alleen en liefst nog in openlucht.”

Andere nieuwe adviezen over het mondmasker

mondmasker verplicht

De RAG formuleerde ook nog een aantal andere adviezen in verband met het mondmasker.

  • In tegenstelling tot wat onder meer de Duitse overheid besliste, blijven stoffen maskers of wegwerpmaskers in ons land nog altijd de standaardkeuze.
  • Sjaals, nekwarmers of bandana's mogen niet meer gebruikt worden als alternatief voor een masker. Alleen toen er aanvankelijk een tekort aan maskers was, mocht dit wel. 
  • FFP2-maskers worden niét aanbevolen voor de algemene bevolking: ze zijn duur, kunnen niet hergebruikt worden en ze zijn oncomfortabel om dragen. Ook maskers met een uitlaatventiel mogen niet gebruikt worden. 

Raadpleeg hier informatie over de bestrijding van de COVID-19-pandemie, specifiek voor uw sector.

Vergeet ook niet om een risicoanalyse naar aanleiding van het coronavirus uit te voeren. U kan daarvoor contact opnemen met onze experten.

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen