Terug In 2022 gelden twee standaarden voor veiligheidsschoenen

In 2022 gelden twee standaarden voor veiligheidsschoenen

- Arbeidsveiligheid | Risicoanalyse | Wetgeving | Persoonlijke beschermingsmiddelen | Machineveiligheid

Expert Maurits De Ridder

Preventieadviseur arbeidsarts

Veiligheidsschoenen kunnen je beschermen tegen veel risico’s maar moeten vooral ook comfortabel zijn

In 2022 is het mogelijk om veiligheidsschoenen volgens zowel de oude EN ISO 20345:2012- als de nieuwe EN ISO 20345:2022-norm te standaardiseren. Vanaf 2023 kan dat alleen nog met de nieuwe norm. Veiligheidsschoenen die voldoen aan de oude norm kunnen nog maximaal 6 jaar gebruikt worden. Dat kan de komende jaren voor verwarring zorgen. “De notering op de tong van de veiligheidsschoen zal duidelijkheid moeten brengen”, zegt Maurits De Ridder.

veiligheidsschoen

Veiligheidsschoenen zijn onderverdeeld in drie belangrijke categorieën en die blijven ook bestaan. “Omdat er echter bijkomende opties aan worden toegevoegd krijgen preventieadviseurs een fijnmaziger aanbod om uit te kiezen”, zegt preventieadviseur arbeidsarts Maurits De Ridder van IDEWE. “De risicoanalyse persoonlijke beschermingsmiddelen zal daarbij uiteraard bepalend zijn.”

De aflopende EN ISO 20345:2012-standaard

Dit zijn de voornaamste categorieën veiligheidsschoenen uit de EN ISO 20345:2012-norm:

  1. S1: schoenen met schok- en verpletteringsbestendige schoenstippen. De gebruikte materialen moeten stevig, onschadelijk en bewerkzaam zijn, met een goede ergonomische vorm en slipweerstand.
  2. S2: S1 + waterdichtheid. Water kan alleen nog via de lip naar binnen.
  3. S3: S2 + perforatiebestendige zool.

S4 en S5-veiligheidsschoenen zijn veiligheidslaarzen die voor de rest beantwoorden aan de norm voor respectievelijk S1- en S2-veiligheidsschoenen.

De nieuwe EN ISO 20345:2022-standaard

De nieuwe norm maakt de bestaande onderverdeling complexer en fijnmaziger. 

  • S6 en S7 zijn nieuwe normen voor waterbestendige boots die ook de enkel beschermen. Door deze nieuwe indeling passen voortaan ook de schoenen van brandweer en leger binnen de PBM-regelgeving.
  • SR: de nieuwe norm introduceert de term ‘glijweerstand’. De oude standaard had het alleen over ‘grip’.
  • P, PL, PS: schoenen met perforatiebestendige zolen worden voortaan onderverdeeld in 3 categorieën o.b.v. de dikte van de gevaarobjecten.
  • LG: is een nieuwe vereiste voor meer stabiliteit op een ladder.
  • WPA: duidt op de waterbestendigheid van de bovenbouw van de schoen.
  • SC: verwijst naar de slijtvastheid tegen schade door grind.

Organiseer een test

“De nieuwe normering zal de preventieadviseur toelaten om met een meer gedetailleerd behoeftenlijstje naar de leverancier te stappen”, aldus Maurits De Ridder. “Er is echter ook een belangrijke bedenking. Het risico bestaat dat de extra opties de draagbaarheid van de veiligheidsschoenen niet ten goede zullen komen. Terwijl ergonomie een van de basisvoorwaarden is van een goede veiligheidsschoen. Het is daarom belangrijk om voor de introductie van nieuwe veiligheidsschoenen een testpanel samen te stellen die de schoenen op de werkvloer uitprobeert. Anders dreigt de meerwaarde van de nieuwe standaard snel te veranderen in een nadeel voor de werknemer voor wie ze bestemd zijn.” 

Heeft u advies nodig bij de keuze van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Aarzel niet om onze experten te raadplegen.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen