Terug Nieuwe OIRA voor Parken en Tuinen

Nieuwe OIRA voor Parken en Tuinen

- Risicoanalyse | Land- & Tuinbouw

Expert Wim Vanderheijden

Verantwoordelijke Discipline Arbeidsveiligheid

Gratis risicoanalysetool voor kmo’s

Na de OIRA Podiumkunsten, een paar weken geleden, werd op 10 september nu ook de risicoanalysetool voor de sector Parken en Tuinen voorgesteld. Dit online-instrument werd speciaal ontwikkeld voor kleine tuinbedrijven die de risico’s waar hun werknemers mee geconfronteerd worden op een toegankelijke manier willen kunnen beoordelen.

Om de werkcondities in de sector Parken en Tuinen te blijven verbeteren werkten de FOD Werkgelegenheid, werkgevers- en werknemersorganisaties samen aan een gebruiksvriendelijk risicoanalyse-instrument.

De OIRA (Online interactive Risk Assessment)-tool moet vooral kmo’s de mogelijkheid geven om de risico’s inzake welzijn op het werk te beoordelen waarmee hun personeelsleden geconfronteerd worden.

Gratis software

Tuinman maait

De gratis software, die werd ontwikkeld door het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk (EU-OSHA), maakt het voor bedrijfsleiders mogelijk om stapsgewijs de risico’s op de werkvloer te identificeren. Daarnaast worden preventieve acties voorgesteld.

De tool is aangepast aan de zeer specifieke kenmerken van de sector, zoals het werfbeheer, machines, gevaarlijke producten, specifieke werkzaamheden. Naast de risicoanalyse worden tips gegeven voor ergonomie, materiaal en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Registreren en meteen aan de slag

Tuinman snoeit haag

Om er gebruik van te kunnen maken, volstaat het om zich te registreren via: https://oiraproject.eu/oira-tools/be/groendiensten/oira-groendiensten-final/.

Vooraf kan u tijdens een proefsessie een en ander uitproberen.

Wenst u meer informatie omtrent het uitvoeren van een risicoanalyse?

Deel uw uitdaging met onze experten

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen