null IDEWE Turnhout verhuist naar hypergezond en hedendaags kantoor

IDEWE Turnhout verhuist naar hypergezond en hedendaags kantoor

- IDEWE

Wordt dit het allereerste Belgische WELL-gecertificeerde kantoorgebouw?

De Turnhoutse vestiging van Groep IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, is verhuisd naar een volledig gerenoveerde locatie. Het kantoor aan de Steenweg op Tielen biedt de tachtig IDEWE-werknemers uit de regio een hypermoderne werkomgeving met maximale focus op welzijn en ‘new way of working’ (NWOW). IDEWE Turnhout hoopt binnen enkele maanden door het onafhankelijke Green Business Certification Inc (GBCI) te worden gecertificeerd als een WELL Building-werkomgeving die maximaal presteert op het vlak van gezondheid en welzijn. IDEWE zou dan de eerste Belgische werkgever zijn die dat bereikt.

Bij IDEWE Turnhout werken ongeveer tachtig medewerkers, waaronder arbeidsartsen, verpleegkundigen, ingenieurs, psychologen en medewerkers klantenservice. Zij staan garant voor de veiligheid en gezondheid van meer dan 65.000 werknemers bij 3.000 klanten. Het nieuwe kantoor wordt, net als de infrastructuur en de teams in het hele land, ook een belangrijke spil in de coronavaccinatiestrategie, te beginnen met de inenting van het personeel in de lokale woonzorgcentra en ziekenhuizen.

Perfecte luchtkwaliteit en akoestiek

kantoor Turnhout

Bij de renovatie en inrichting van het kantoor is op alle mogelijke vlakken rekening gehouden met het welzijn van medewerkers en bezoekers. Zo beantwoordt de luchtkwaliteit aan optimale standaarden. “Ook met gerelateerde factoren, zoals temperatuur, luchtsnelheden en geluid van de ventilatie is maximaal rekening gehouden”, vertelt Liesbeth Reekmans. Als verantwoordelijke voor de divisie Bouwen en Gebouwen bij IDEWE is zij een van de bezielers van het project. “Bovendien gaan we die luchtkwaliteit ook blijvend waarborgen: door die constant te monitoren garanderen we dat wat we gebouwd hebben, optimaal blijft presteren.”

Het is wetenschappelijk bewezen dat geluid een van de belangrijkste oorzaken is van concentratieverlies en vermoeidheid, en op lange termijn zelfs tot ernstige gezondheidsklachten kan leiden. In het nieuwe kantoor zijn die risico’s tot het absolute minimum beperkt. De akoestiek werd van in het begin van de renovatie ingebed in elk detail: er is, onder andere dankzij akoestische barrières in de scheidingswanden, minimale geluidsoverdracht tussen de ruimtes zodat vertrouwelijke gesprekken in de beste omstandigheden kunnen doorgaan en iedereen zich optimaal kan concentreren. 

Natuurlijk licht voor iedereen

De grote raampartijen, die bovendien uitgeven op een groene omgeving, zorgen voor veel natuurlijke lichtinval. Het is een van de weinige kantoren van dit formaat waarin zo goed als alle werknemers niet verder dan 7,5 meter van een raam zitten. Daarnaast zijn de inrichting en indeling zo open en ‘activity based’ mogelijk opgevat, in lijn met de NWOW-trend. Tegelijk is er een heel divers aanbod aan types werkplekken: open spaces, vergaderlokalen, zetelhoekjes, … 

“We hebben er bewust voor gekozen om via een gemeenschappelijke werkvloer zoveel mogelijk kruisbestuiving toe te laten”, voegt Jef Van Lint, regionaal administratief directeur, toe. “Hier werken immers veel verschillende types kennismedewerkers: medische teams, psychologen, ingenieurs,... Zij horen elkaar te inspireren, maar moeten zich uiteraard ook heel goed kunnen concentreren. Deze werkruimte verenigt – ook dankzij de uitstekende akoestiek – beide voorwaarden. Alles is hier zo ingericht dat je je – waar je ook bent – altijd een deel van het team voelt, terwijl bepaalde plekken je alle nodige privacy en rust bieden. Een heel aantal van onze mensen voert immers regelmatig vertrouwelijke gesprekken, en ook dat kan hier perfect.”

Walk the talk

Als externe preventiedienst adviseert en begeleidt IDEWE al zijn klanten, van kmo tot multinationals en zorginstellingen, bij alles wat te maken heeft met de veiligheid en gezondheid van hun werknemers. Onder dat gezondheidsluik vallen heel wat puur omgevingsgerelateerde parameters, zoals kantoorinrichting, luchtkwaliteit, akoestiek en ergonomie. Groep IDEWE – zowel de onderdelen IDEWE als IBEVE – beschikt zelf over geaccrediteerde WELL Building-specialisten en een onderzoeksafdeling die innovatieve kenmerken onderbouwt op medisch-wetenschappelijke basis. 

“Toen we op zoek gingen naar een alternatief voor ons voormalig kantoor in het Paterspand, sprak het voor zich dat we deze gelegenheid zouden aangrijpen om ook onze eigen medewerkers een zo gezond mogelijke en aangename werkomgeving te bieden”, vertelt Jef Van Lint. “Na een gerichte zoektocht viel ons oog op het gebouw aan de Steenweg op Tielen: de ligging en ruwbouw van het pand waren ideaal om met een weldoordachte renovatie en inrichting onze WELL Building-ambities te realiseren en IDEWE Turnhout helemaal klaar te maken voor de toekomst. Deze investering in volle COVID-periode was niet evident, maar door het belang dat we hechten aan het welzijn van onze werknemers en aan onze voorbeeldfunctie als preventiedienst hebben we toch de sprong gewaagd. Iets waar we als team heel fier op zijn. Ook qua bereikbaarheid zetten we een grote stap vooruit, zeker in het licht van de geplande versterking van onze activiteiten, waarvoor we extra arbeidsartsen, ingenieurs en psychologen gaan aanwerven.” 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen