Terug Doe mee aan de risicoanalyse psychosociale aspecten bij lokale besturen

Doe mee aan de risicoanalyse psychosociale aspecten bij lokale besturen

- Risicoanalyse | Mentaal fit | Stress en burn-out | RAPSi

Expert David Verwimp

Segment Manager Hulpdiensten, Offices en Overheid

Schrijf in voor 1 november

In december organiseert het departement psychosociale aspecten van IDEWE samen met onze onderzoeksafdeling een groepsafname van de kwantitatieve risicoanalyse psychosociale aspecten (RAPSi) bij de meer dan 100 aangesloten steden, gemeentes en OCMW's. Mocht u dat nog niet gedaan hebben, dan kan u nog inschrijven tot en met 31 oktober.

We organiseren deze groepsbevraging nu al voor een potentieel referentiebestand van 4.807 werknemers.

Vijftien openbare besturen schreven zich al in voor onze kwantitatieve risicoanalyse psychosociale aspecten (RAPSi). We organiseren deze groepsbevraging nu al voor een potentieel referentiebestand van 4.807 werknemers. Ook uw organisatie kan zich hier nog steeds bij aansluiten.

  1. Bent u als stad, gemeente of OCMW aangesloten bij IDEWE?
  2. Is het tijd voor een nieuwe risicoanalyse psychosociale aspecten (RAPSi), die gemiddeld om de 4 of 5 jaar moet worden uitgevoerd?
  3. Heeft u nog nooit de wettelijk verplichte risicoanalyse psychosociale aspecten (RAPSi) uitgevoerd?

In dat geval mag u niet aarzelen.

Waarom deelnemen?

Bovendien kan u als lokaal bestuur ook nog verschillende individuele aanpassingen doen, zodat het een bevraging wordt op maat van uw sector én uw eigen lokale situatie.
  • Uw sector heeft met heel wat uitdagingen te maken op het vlak van welzijn. Fusies van verschillende diensten, verzuim, vergrijzing, burn-out, … zorgen ervoor dat de psychosociale risico's voor personeel in lokale besturen toenemen. Met deze sectorbevraging willen we u dan ook helpen om deze risico’s helder in kaart te brengen en te beheersen. Zowel op het niveau van uw organisatie als op sectorniveau.
  • De vragenlijst wordt in samenspraak met afgevaardigden uit lokale besturen en onze eigen interne experten sectorspecifiek opgesteld, zowel wat betreft risico’s als terminologie. Bovendien kan u als lokaal bestuur ook nog verschillende individuele aanpassingen doen, zodat het een bevraging wordt op maat van uw sector én uw eigen lokale situatie
  • De bevraging laat u toe uw eigen organisatie te vergelijken met een perfecte referentiegroep.
  • Het afnamemoment is identiek voor alle deelnemers en laat daardoor een correcte vergelijking toe.
  • Schaalvoordelen zorgen ervoor dat u de risicoanalyse goedkoper (korting van 40%-75%) kunt laten uitvoeren dan wanneer u dat als individuele klant zou doen. Bovendien voorziet de sectorbevraging ook de mogelijkheid tot individuele feedback voor medewerkers, die anders extra zou aangerekend worden.

Wat is de timing?

U kan nog inschrijven tot 31 oktober. De gezamenlijke bevraging van alle werknemers van de ingeschreven besturen vindt dan plaats tussen 1 en 20 december. In de loop van januari ontvangt u de analyse. 

Uw resultaten zullen in het rapport haarfijn worden vergeleken met de resultaten van de andere lokale besturen die deelnamen maar ook met de gemiddelde Vlaamse werknemer in onze benchmark.

Meer uitleg of een vrijblijvende offerte via maarten.sercu@idewe.be

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen