Terug Risicoanalyse voor een veilige en gezonde werkplek

Risicoanalyse voor een veilige en gezonde werkplek

Als werkgever wil je een veilige werkomgeving creëren voor je werknemers. Het is dan belangrijk dat  je de welzijnsrisico’s in je organisatie kent en regelmatig evalueert. Dat kun je met een algemene risicoanalyse. Kunnen we de risico’s onvoldoende evalueren met de algemene risicoanalyse? Dan voeren we thematische risicoanalyses uit, waarbij we dieper ingaan op bepaalde thema’s. Denk aan brand, explosie, chemische producten of psychosociaal welzijn. Die analyse en resultaten koppelen we nadien terug naar de algemene risicoanalyse.

Ik wil een risicoanalyse uitvoeren
 

Wat is een risicoanalyse?

1000 risicoanalyses per jaar voert IDEWE gemiddeld uit

 

Met een risicoanalyse analyseer je je arbeidsprocessen en werkplekken. Zo breng je de welzijnsrisico’s voor werknemers in kaart en neem je gepaste preventiemaatregelen voor een veilige werkomgeving. Je komt ook te weten welke risico’s je het eerst moet aanpakken. 

Hoe helpt IDEWE je met je risicoanalyse?

Bij IDEWE kan je kiezen: we voeren de analyse samen met de preventieadviseur uit of we nemen die volledig uit handen. Daarbij gebruiken onze experts de SARIER®-methode. Heb je een eigen analysemethode? Ook daar kunnen onze experts mee aan de slag. 

Meer weten over de SARIER®-methode? 
Download de brochure ‘SARIER®-methode –Toelichting risicodossier’ in je My IDEWE Klantenzone.

Het doel van een risicoanalyse? Dat is vierledig:

  1. Je komt te weten welke risico’s het belangrijkst zijn om eerst aan te pakken. Zo ontwikkel je een structurele en planmatige aanpak voor betere risicobeheersing. 
  2. Je krijgt informatie over risico’s voor derden die in je bedrijf komen werken. Denk maar aan uitzendkrachten, studenten en (onder)aannemers. 
  3. Je krijgt advies over effectieve en efficiënte preventiemaatregelen
  4. Je kunt risico’s toewijzen aan personen en daar het nodige gezondheidstoezicht uit afleiden. Zo bepaal je welke opleiding, begeleiding of beschermingsmiddelen de persoon nodig heeft om veiliger aan de slag te gaan.
     

Wil je IDEWE inschakelen voor je risicoanalyse?

Volg onze opleidingen en leer bij over preventie, welzijn en risicoanalyses

Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van je onderneming. Een greep uit ons opleidingsaanbod rond preventie, welzijn en risicoanalyses:

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen