Terug Aanpassingen in het veilig gebruik van rolsteigers

Aanpassingen in het veilig gebruik van rolsteigers

- Arbeidsveiligheid | Wetgeving

Expert Liesbeth Reekmans

Verantwoordelijke Discipline Bouwen en Gebouwen

Wijzigingen NEN-EN 1004-1 – nu ook voor rolsteigers onder de 2,5 meter

De technische voorschriften voor het veilig gebruik van rolsteigers (NBN EN 1004-1) werden onlangs aangepast. Daardoor worden de regels nu ook van toepassing voor rolsteigers van minder dan 2,5 meter hoog.

rolsteiger wetgeving

Het werken op hoogte is een veel voorkomende maar risicovolle opdracht op werven en in de bouw in het algemeen. De rolsteiger is hiervoor een populair hulpmiddel. Deze steiger biedt tal van voordelen ten opzichte van de ladder maar brengt ook zijn eigen risico’s met zich mee.

Voor de technische voorschriften van rolsteigers is de NBN EN 1004-1 van toepassing voor ‘Rolsteigers opgebouwd uit geprefabriceerde onderdelen – Materialen, afmetingen, berekende belastingen, veiligheid en prestatie-eisen’. Deze norm werd onlangs vernieuwd.

Toepassingsgebied

Een eerste belangrijke wijziging is het toepassingsgebied van de norm. Rolsteigers onder de 2,5 m vielen vroeger niet onder de norm maar dat is nu wel het geval. 

Afstand tussen twee platforms

De maximale afstand van de grond tot het eerste platform is verlaagd van 4,60 m naar 3,40 m. Ook de afstand tussen twee platforms is verlaagd van 4,20 m naar 2,25 m.

Windhaak

Voortaan geldt ook de verplichting om beide zijden van de rolsteiger te voorzien van een windhaak. 

Andere kleinere wijzigingen zijn vooral van toepassing op de fabrikanten van de rolsteigers. Voorschriften rond bijvoorbeeld de aanduiding op rolsteigers, de indeling in klassen, de windbelasting en de toegang tot rolsteigers blijven natuurlijk van kracht. 

Als u meer vragen heeft over de toepassing en het gebruik van rolsteigers kan u steeds contact opnemen met uw regionaal IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen