Terug Risicogroepen krijgen vanaf midden oktober hun seizoengriepvaccin

Risicogroepen krijgen vanaf midden oktober hun seizoengriepvaccin

- Biologische agentia

Expert Hilde Vanacker

Directeur medische preventie

IDEWE-klanten kunnen de komende maanden hun vaccins voor seizoen 2021-2022 bestellen

Dat de seizoengriep een jaartje oversloeg betekent niet dat we ons niet moeten voorbereiden op de griepvaccinatiecampagne van dit najaar. Ook de ‘gewone’ griep kan zowel individueel als organisatorisch voor problemen zorgen. Inzetten op vaccinatie is de beste manier om die te vermijden”, zegt disciplineverantwoordelijke arbeidsgeneeskunde Hilde Vanacker van IDEWE.

De winter van 2020-2021 zal voor eeuwig geboekstaafd staan als de coronawinter ... en de afwezigheid van de seizoensgriep. De hygiënemaatregelen die we massaal respecteerden om een besmetting met COVID-19 te vermijden, zorgden er immers ook voor dat we een jaar gespaard bleven van de ‘normale’ griep. “Veel kans dat door het loslaten van de strenge maatregelen de seizoensgriep komende winter opnieuw van zich laat horen”, aldus Hilde Vanacker. “Omdat weinig mensen recent natuurlijke immuniteit konden opbouwen, zou het risico op overdracht van het virus volgens virologen kunnen toenemen. We bereiden ons bij IDEWE dus ook voor op een vaccinatiecampagne voor dit najaar. Dit houdt onder meer in dat onze klanten zoals gebruikelijk deze zomer de dosissen voor hun werknemers zullen kunnen reserveren.”

Prioritaire groepen voor de griepvaccinatie

groepvacin

Intussen heeft de Hoge Gezondheidsraad de minister geadviseerd om een aantal groepen prioritair te vaccineren vanaf half oktober. 

  • Mensen met een verhoogd risico op complicaties. Dat zijn onder andere: alle personen vanaf 65 jaar;  patiënten met onderliggende aandoeningen, zwangere vrouwen en hun huisgenoten.
  • Personen werkzaam in de gezondheidssector.

Daarna, afhankelijk van de beschikbaarheid van het vaccin krijgen alle personen tussen 50 en 65 jaar kans op vaccinatie, zelfs indien ze niet aan een risicoaandoening lijden. Daarna kan de rest van de bevolking zich laten vaccineren. 

Wat betekent dit voor uw vaccinatiecampagne?

Vanaf medio oktober start IDEWE de griepvaccinatie op in de zorgsector. Alle personen die werken in de zorgsector kunnen zich laten vaccineren; ook vrijwilligers, stagiairs en medewerkers die geen rechtstreeks patiëntencontact hebben zoals technici, keukenpersoneel en administratieve medewerkers. 

Vanaf 8 november 2021 komen ook andere sectoren aan bod. Alle medewerkers komen dan in aanmerking, ongeacht leeftijd of aanwezigheid van onderliggende aandoeningen. 

Voor het winterseizoen 2021-2022 werden er in België 3,3 miljoen dosissen griepvaccins besteld 400.000 meer dan vorig seizoen. De Hoge Gezondheidsraad verwacht geen gelijkaardige of iets lagere vaccinatiegraad dan het vorige seizoen. Dit betekent dat er voldoende vaccins beschikbaar zullen zijn. 

Nieuwe bestelprocedure

IDEWE- klanten kunnen binnenkort hun griepvaccins bestellen via een nieuwe gebruiksvriendelijke onlinetool op Personeelsbeheer (in de klantenzone my.idewe.be) of via ElectrA. Binnenkort volgt daarover meer informatie. 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen