Terug Hergebruik van FFP2-mondmaskers in de zorgsector na sterilisatie met H2O2

Hergebruik van FFP2-mondmaskers in de zorgsector na sterilisatie met H2O2

- Corona | Persoonlijke beschermingsmiddelen

Expert Jan Van Bouwel

Disciplineverantwoordelijke Arbeidshygiëne

Studie van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid stelt in een studie dat het hergebruiken van FFP2-mondmaskers na sterilisatie mogelijk is. Als er een tekort aan maskers voor zorgverleners zou ontstaan, zou een masker tot driemaal gebruikt kunnen worden, rekening houdend met een aantal randvoorwaarden en beperkingen. Tussendoor moeten de maskers gesteriliseerd worden met waterstofperoxide.

De informatie in dit nieuwsbericht is correct op het tijdstip van publicatie. Raadpleeg altijd de laatste maatregelen en wetgeving met betrekking tot COVID-19 op https://www.info-coronavirus.be

De dreigende schaarste aan FFP2-mondmaskers, naar aanleiding van het coronavirus, heeft ertoe geleid dat onderzoekers naar manieren zoeken om het beschermmateriaal meerdere keren te gebruiken. Nochtans is dit soort mondmaskers in principe gemaakt voor eenmalig gebruik.


FFP2-maskers zijn nauw aansluitende maskers met of zonder ventiel, die neus en mond volledig bedekken. Deze maskers moeten zorgverleners beschermen tegen het coronavirus en andere pathogenen die door middel van deeltjes via de respiratoire route overgedragen worden.

Behoud van vorm en functie

Het onderzoek is uitgevoerd op ongebruikte 3M FFP2 NR D maskers (type 8822) die hoofdzakelijk bestaan uit polypropyleen en waarin geen cellulose in verwerkt.

Uit de studie blijkt dat één of twee maal steriliseren, met een kort proces met waterstofperoxide, er niet voor zorgt dat FFP2-mondmaskers hun vorm verliezen. Bij de snelle test bleven ze ook voldoende in staat om deeltjes tegen te houden.

In tijden van schaarste kunnen op deze manier FFP2-maskers maximaal driemaal worden gebruikt.

Voorzichtigheid

Er werd in deze studie enkel getest op nieuwe propere maskers. De eventuele invloed van vervuiling van gebruikte maskers op de effectiviteit van de sterilisatie werd niet in rekening gebracht. Er dient dus omzichtig omgesprongen te worden met deze eerste conclusies. In hoogste nood kan hergebruik echter overwogen worden.

Ook in Vlaamse instellingen lopen vergelijkbare testen. In de toekomst kunnen bijgevolg aanvullende conclusies en richtlijnen voor hergebruik komen.

Lees meer over dit onderzoek.

Volg de updates over het coronavirus ook via onze social mediakanalen Linkedin en Facebook.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen