Terug Vijf tips voor nachtwerkers

Vijf tips voor nachtwerkers

- Gezonde levensstijl

Expert Hilde Vanacker

Directeur medische preventie

Hoe omgaan met nachtwerk?

Nachtwerk belast uw biologische klok. Het kan leiden tot lichamelijke klachten en heeft vaak ook psychosociale gevolgen. Het is dus zaak om ongemakken te voorkomen. Onze vijf tips helpen u daarbij.

1. Vermijd snelle suikers

vrouw werkomgeving fruitwater

Snelle suikers zijn géén redmiddel voor nachtwerk.

Integendeel: ze maken moe. Want snoep, suikerhoudende voeding, frisdrank en energiedranken veroorzaken pieken in de bloedsuikerwaarden. Ze vergroten zo uw vermoeidheid.

Vermijd ze dus zoveel mogelijk en kies voor gezonde alternatieven!

 

2. Eet op regelmatige tijdstippen

zalm groenten fruit

Een regelmatig eetpatroon is belangrijk - zeker bij nachtwerk. Probeer daarom zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip te eten en hou de structuur van drie hoofdmaaltijden aan.
Zorg er ook voor dat u iets eet tijdens uw nachtshift: uw lichaam heeft brandstof nodig om te kunnen werken. Ga voor een maaltijd die licht verteerbaar is. 's Nachts vraagt de vertering van vetrijke en zware maaltijden namelijk meer energie, wat uw vermoeidheid vergroot.


Als u aan het begin van uw shift staat, kiest u het best voor eiwitrijke voeding zoals yoghurt, mager vlees en noten. Eiwitten houden u wakker en alert. Eet aan het einde van uw nachtwerk gerust koolhydratenrijke voeding zoals brood, pasta, granen en fruit. Die bevorderen uw slaap.

 

3. Zorg voor een goede slaaphygiëne

vrouw bed slaap

Voor een goede nachtrust vermijdt u het best zware maaltijden voor het slapengaan. Die verstoren uw slaap. Vermijd ook om met honger te gaan slapen. Een lege, grommende maag kan u wakker houden.
Scherm uw ogen af na het nachtwerk: rij met een zonnebril op naar huis en verduister uw (slaap)kamer. Zo wordt uw lichaam niet gestimuleerd door het zonlicht. Ga na uw nachtshift ook meteen slapen. Draag eventueel een slaapmasker als u naar bed gaat.


Als u niet vast slaapt of slaap te kort komt, kunt u tijdens de dag een dutje doen (van 20 tot 25 minuten). Neem de tijd voor zo'n powernap: het helpt uw lichaam om zich aan te passen. Vermijd slaappillen: raadpleeg daarvoor altijd uw huisarts.

 

4. Zorg voor voldoende beweging

man vrouw joggen

Voldoende bewegen helpt om beter te slapen bij nachtwerk. Fysieke inspanning werkt mentaal ontspannend en vergemakkelijkt het inslapen.

Vermijd echter wel intensief sporten net voor het slapen gaan.

5. Maak goede afspraken

Verminder omgevingslawaai: vertel buren en huisgenoten dat u nachtwerk doet. Schakel uw telefoon en de deurbel uit en/of gebruik oordoppen. Maak voldoende tijd vrij voor uzelf, familie en vrienden.


Meer info? Vraag ernaar bij uw regionale IDEWE-kantoor.

 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen