Welzijn en preventie op kantoor

Gezonde werknemers in een gezonde werkomgeving. Dat is uw ambitie als werkgever in een kantooromgeving. Maar enkele recente ontwikkelingen maken het u niet eenvoudig:

 • De veranderende werkplek dwingt werknemers en leidinggevenden tot flexibiliteit. Denk aan doorgedreven digitalisering en flexwerk.
 • Door langdurig zitten en te weinig beweging nemen overgewicht en ongemakken toe. Zo zit 65 procent van de werknemers vaak langer dan 1 uur stil.
 • Achter het computerscherm wint ergonomie aan belang. 40 procent van de beeldschermwerkers kampt met nekklachten. 72 procent stelt zijn werkplek verkeerd in.
 • Een hoge werkdruk werkt stress en burn-out in de hand. 14,8 procent van de werknemers heeft een hoog risico op burn-out.
 • Landschapskantoren stellen de concentratie van werknemers op de proef. Vaak door hun storende akoestiek.

 

Er tekenen zich gelukkig ook positieve trends af:

 • Werkgevers benaderen hun werkomgeving almaar vaker conceptueel. Dat betekent dat ze oog hebben voor specifieke noden. En voor de invloed van het kantoor op het gevoel, de productiviteit en de gezondheid van de werknemers.
 • Gezondheidspromotie wint aan populariteit: beweging op het werk en aandacht voor een gezonde levensstijl zitten in de lift.

Dienstverlening afgestemd op uw noden

Natuurlijk is elke kantooromgeving anders. Daarom werkt een aanpak alleen als die bij uw noden aansluit. Onze experts van uiteenlopende disciplines werken samen als team. En volgen deze stappen:

 1. analyse – Met de onlinetool OptiDesk evalueren werknemers knelpunten en maken ze hun werkplek aangenamer. Als werkgever krijgt u de collectieve resultaten in een groepsrapport. Zo hebt u meteen uw verplichte risicoanalyse in handen.
 2. meting – Op basis van de risicoanalyse voeren onze experts eventueel bijkomende metingen uit in de werkomgeving, bijvoorbeeld rond arbeidshygiëne : lawaai , verlichting, binnenklimaat, …
 3. maatregelen – De conclusies en prioriteiten uit de analyses en metingen vormen de basis voor een meerjarentraject met preventiemaatregelen.
 4. begeleiding – Onze experts ondersteunen u en uw werknemers om uw beleid op de rails te houden en om uw doelstellingen te bereiken.
 5. bijsturing – Gedragsverandering vraagt om regelmatige herhaling.
Stuur uw traject geregeld bij waar nodig. Idealiter scherpt u de zelfredzaamheid van uw beeldschermwerkers aan. Met de tool OptiDesk gaan werknemers zelf aan de slag om hun werkpost te verbeteren. Via StressBalancer leren ze zich weerbaarder te maken tegen stress en met het Fit4Work-programma spoort u hen aan om gezonde keuzes te maken, zowel binnen als buiten de werkuren.

Kantooroplossingen in 360°-modus

Gezond en boordevol energie achter het scherm? Veilig en duurzaam werken? Aan de slag met de juiste kennis en tools? Ontdek enkele oplossingen uit onze 360°-benadering.

Leg ons uw uitdagingen voor

Hebt u een vraag bij ons aanbod voor slimme preventie? Of wilt u een concrete uitdaging of een project bespreken met een expert?

Neem contact op met ons

Ontvang preventie- en welzijnsnieuws op maat

Met juiste, actuele kennis speelt u proactief in op nieuwe ontwikkelingen. Onze experts delen graag recente wetenschappelijke inzichten, inspirerende cases en feilloos advies met u. Zo garandeert u het welzijn op kantoor nog vlotter.