BA4-opleiding gewaarschuwde personen: veilig werken aan elektrische installaties

Als werkgever zorg je ervoor dat iedereen veilig bij of aan elektrische installaties werkt. Laat je niet-technisch personeel daarom de dagopleiding BA4 volgen. Ze leren de risico's herkennen en ontdekken de beschermingsmaatregelen en de basisregels voor veilig werken.
€ 154 (vrij van BTW)

Tot 30% korting met de kmo-portefeuille. Gratis annulatie tot 14 dagen vóór de opleiding.
Opleiding op maat / in-company mogelijk

Inhoud en programma

Jouw niet-technische werknemers (zoals bedienden of poetsmedewerkers) kunnen elektrische gevaren vaak onvoldoende inschatten. Werken ze in de buurt van elektrische installaties? Dan nemen ze misschien onnodige risico’s.  

Schrijf je werknemers in voor deze opleiding BA4. Zo leren ze de basisregels om veilig aan elektriciteit te werken en voorkomen ze arbeidsongevallen. 

Vermijd ongevallen met elektrische installaties 

De deelnemers maken kennis met de algemene principes rond veiligheid en elektriciteit. Deze thema’s komen aan bod: 

 • eigenschappen van elektriciteit en mogelijke risico’s
 • opbouw van een elektrische installatie
 • beveiligingsmethodes
 • elektrisch verdeelbord
 • functie van een BA4- en BA5-attest
 • EHBO bij elektriciteitsongevallen

Die kennis helpt hen om in te schatten hoe veilig het is om in de buurt van een elektrische installatie te werken. En om in te grijpen als er toch gevaar ontstaat.  

BA4-attest voor iedereen die in de buurt van elektriciteit werkt 

Je onderneming is verplicht om voor elke elektrische installatie een risicoanalyse op te stellen. Daarin beschrijf je niet alleen de mogelijke gevaren. Je somt ook de taken op die je werknemers aan de installaties mogen uitvoeren.  

Niet iedere werknemer is daartoe gemachtigd. Ze moeten een BA4- of een BA5-attest hebben. Volgen ze deze opleiding? En slagen ze voor het examen? Dan krijgen ze alvast een opleidingsattest. Daarna kan de werkgever een wettelijk verplicht BA4-attest uitreiken.  

Met deze opleiding voldoe je ook aan de wettelijke verplichting om betrokken werknemers op te leiden in de risico’s van elektriciteit (Codex welzijn op het werk, boek III, titel 2). Je voorziet best ook een aanvullende opleiding, op maat van het specifieke takenpakket.

Wat is het verschil tussen BA4 en BA5? 

De BA4-opleiding is er op gericht personen zelf voldoende inzicht te geven in de elektrische risico’s voor hun werkzaamheden zoals bv. schilder- of schoonmaakwerken in de buurt van elektrische installaties, lampen vervangen, herinschakelen van automaten/differentieelschakelaars... Hij/zij mag ook werken uitvoeren onder toezicht van een vakbekwaam collega met een BA5-attest.  

De BA5-opleiding is voor vakbekwame werknemers die zelf de gevaren inschatten en beslissingen nemen om elektrische risico’s te beperken.  

De opleiding duurt een halve dag. Aan het einde volgt een schriftelijke test. Slagen de deelnemers? Dan ontvangen ze een opleidingsattest. 

Voor wie?

(Winkel)bedienden, poetsmedewerkers en ander niet-technisch personeel leren hoe ze veilig te werk gaan. Wil je een BA4-attest uitreiken aan technische medewerkers? Schrijf hen in voor de uitgebreide BA4-opleiding.

Prijs en kortingen

Tot 30% korting met de kmo-portefeuille.

Via je sectorfonds heb je in bepaalde gevallen recht op een gedeeltelijke terugbetaling. Je mag dat combineren met andere voordelen, zoals de kmo-portefeuille.

In-company

 • Meerdere collega's die deze opleiding willen volgen? Al vanaf 6 deelnemers is in-company voordeliger.
 • De opleiding wordt aangepast op maat van jouw situatie, sector en de vragen van je medewerkers.
 • Elk jaar meer dan 50 in-company opleidingen.
 • Gemiddelde evaluatiescore van de docenten: 4,46/5
 • Tot 30% korting via kmo-portefeuille
Ja, ik wil een gratis offerte voor een in-company training

Data en locaties

Type
Cluster
Titel
Duur
Datum
Regio

Nog vragen

Heb je nog een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder.