Terug Wees alert voor asbest

Wees alert voor asbest

- Arbeidsveiligheid | Fysische agentia | Gevaarlijke stoffen

Werknemers die met asbest in aanraking kunnen komen, moeten een opleiding volgen

Asbest veroorzaakt ziektes als kanker en asbestose. Voorzichtig omgaan met het goedje is dus van levensbelang. Werknemers die in contact komen met asbest moeten daarover een opleiding volgen, die ze bij IDEWE kunnen volgen.

ERNSTIGE ZIEKTES

asbest

In de jaren zeventig werden heel wat bouw- en isolatiematerialen, waaronder golfplaten, met asbest geproduceerd. Die bereiken nu stilaan het einde van hun levensduur en verweren. Zo komen asbestvezels vrij. Die vormen een risico voor de gezondheid van uw werknemers. De gevolgen ervan duiken pas 25 tot 40 jaar later op en manifesteren zich in ernstige ziektes zoals kanker of asbestose.

VERPLICHTE OPLEIDING

Een sterk preventiebeleid is dus van cruciaal belang. Asbest verwijderen hoeft niet gevaarlijk te zijn, zolang uw werknemers maar correct omspringen met asbest­houdende materialen.

Wist u trouwens dat u verplicht bent om hen een opleiding te laten volgen als ze mogelijk met asbest in contact komen? De federale arbeidswetgeving schrijft het volgende voor:

  • eenmalige basisopleiding van 8 uur
  • jaarlijkse bijscholing van 8 uur

RESPECTEER HET SLOOPOPVOLGINGSPLAN

Wat de veilige omgang met asbest alvast ten goede komt, is het sloopopvolgingsplan (SOP). Bij sloopwerkzaamheden bent u verplicht om dat te laten opstellen. Het bevat onder meer een opsomming van de stoffen waarvan u verwacht dat ze zullen vrijkomen en aanbevelingen voor de selectieve sloop.

Het SOP past binnen de verplichte traceerbaarheidsprocedure bij sloopwerkzaamheden. Meer info over het plan en de procedure vindt u bij de erkende sloop­beheerorganisatie Tracimat.

Maak kennis met de IDEWE-opleidingen om asbest te herkennen en de techniek van de eenvoudige handeling. 

Of informeer ernaar in uw regionaal kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen