Terug Asbestinventaris

Asbestinventaris

Asbestvezels kunnen vrijkomen bij afbraak- of onderhoudswerkzaamheden aan oude tegels en buizen, dak- en gevelbekleding, … Ademen je werknemers die vezels in? Dan kan dat gevaarlijk zijn voor hun gezondheid. Zeker bij grote concentraties of langdurige blootstelling.

De wetgeving rond asbest (KB Asbest in de Codex voor Welzijn op het Werk) omvat erg veel voorschriften over hoe je ermee moet omgaan. Die wetgeving moet je aanvullen met de gewestelijke milieurichtlijnen.  

Maar je uitdaging reikt zelfs nog verder. Zo ben je bij grote afbraakwerkzaamheden verplicht om een sloopinventaris op te maken. En vindt er toch een asbestincident plaats? Dan heb je het best je plan klaar voor heldere crisiscommunicatie.
 
Onze experts van de erkende asbestlabo's van IBEVE helpen je bij je asbest- en sloopinventaris, conform de wetgeving. Zo ga je veilig, verantwoordelijk en kostenefficiënt om met gevaarlijke bouwmaterialen. Wist je dat we een gloednieuw labo geopend hebben in Bluechem (Antwerpen)? 

Vraag je offerte aan


Wil je meer te weten komen over asbest en de dienstverlening van IBEVE?

Laat je gegevens na, download de whitepaper en ontvang vier weken lang korte video's over asbest in je mailbox.

Schrijf je nu in

 

Asbestinventarisatie en -beheer in 5 stappen

Blijkt uit je globale risicoanalyse dat je het asbest in je gebouwen dringend moet onderzoeken? Onderneem dan deze stappen voor je asbestinventarisatie en -beheer:

mannen wit pak masker asbestplaat
  1. rondgang en inspectie – Ga na welke materialen op je bedrijfsterrein mogelijk asbest bevatten.
  2. staalname en metingen – Laat een erkend asbestlabo monsters nemen van verdachte materialen, de huidige toestand van de materialen beschrijven en de stalen analyseren. Het labo meet indien nodig ook de asbestvezelconcentratie in de lucht.
  3. rapportering – Giet de resultaten van de risico-inventarisatie in een verslag met fotoreportage.
  4. beheersplan – Bundel concrete preventiemaatregelen: sanering of inkapseling, gebruik van stofmasker en wegwerpoveralls bij werkzaamheden, gescheiden afvoer van asbestafval, …
  5. sloopinventaris – Sloop of ontmantel je een bouwvolume van meer dan 1000 m³? Maak dan ook een sloopinventaris op voor je afvalstoffen. Coördineer je afvalstromen eventueel met een sloopopvolgingsplan – onder begeleiding van een Tracimat-deskundige.

Bescherm je werknemers nu al tegen asbestblootstelling

man beschermingspak bodemstaal

Neem meteen enkele voorzorgsmaatregelen om de gevaren van asbest te beperken:

  • Nog geen inventaris en asbestanalyse gedaan? Verwijder of bewerk dan nooit verdachte materialen.
  • Verwijder je asbest? Bevochtig het materiaal dan en probeer het niet te breken. Zo vermijd je dat er vezels vrijkomen en wegwaaien.
  • Een asbestincident in je organisatie? Informeer je werknemers, betrokkenen, familieleden, … helder en objectief over de gebeurtenissen en de mogelijke risico’s. Vaak is er bij kortstondige blootstelling geen reden tot paniek.

Vraag een asbestattest, asbestinventaris of sloopopvolgingsplan aan

Leer veilig omgaan met asbest

Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van je organisatie. Een greep uit ons opleidingsaanbod rond asbest:

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen