Terug Beheersystemen veiligheid en milieu

Beheersystemen veiligheid en milieu

Zijn veiligheid, milieu en/of levensmiddelenhygiëne belangrijke topics in uw organisatie? Dan bent u ongetwijfeld vertrouwd met normen en verordeningen zoals VCA, ISO 45001, ISO 14001 EMAS en HACCP.

Toch blijft het moeilijk om alle vereiste maatregelen te treffen. Een erkend beheersysteem (ook wel: zorgsysteem) giet ze in een structuur en helpt u om ze in te plannen en uit te voeren.

Vaak zult u ook klanten, overheidsdiensten of financiers moeten overtuigen van uw vlekkeloze procedures in een bepaald domein. Met een beheersysteem en de bijbehorende certificering hebt u daarvoor het beste bewijs in handen.

Onze experts begeleiden u bij de lancering van zelfontwikkelde en (internationaal) erkende externe beheersystemen:
  • uit eigen huis: SAR (veiligheid), SAM (milieu) en 'MIJN PREVENTIE' (voor onderwijs);
  • extern: ISO 45001 en VCA (veiligheid), ISO 14001 en EMAS (milieu) en HACCP (levensmiddelenhygiëne).

In 3 stappen naar een optimaal beheersysteem

Arbeider fluovest helm walkietalkie

Wilt u een milieubeheer- of veiligheidsmanagementsysteem invoeren? Volg dan deze drie stappen:

  1. Analyse – Ga voor het specifieke domein (veiligheid, milieu of levensmiddelenhygiëne) na welke procedures u al volgt en welke nog ontbreken.
  2. Ontwikkeling en implementatie – Stem de procedures van het beheersysteem af op uw organisatie. Giet de richtlijnen in templates en werkdocumenten. En bundel alles in een openbare servermap.
  3. Begeleiding – Motiveer uw werknemers om de procedures nauwgezet te volgen. Uw leidinggevenden spelen daarin een sleutelrol.

Handig om te weten wanneer u een beheersysteem invoert

Een beheersysteem biedt kansen en uitdagingen. Hou dit alvast in uw achterhoofd:

Controle druk tank
  • Plan voldoende tijd in - Procedures uitwerken en uw beheersysteem uitrollen? Dat neemt gemakkelijk een jaar of meer in beslag. Rome is ook niet in een dag gebouwd.
  • Doe het niet alleen - Laat u begeleiden door een externe partij. De ervaring leert dat beheersystemen zo de grootste slaagkans hebben. Ook cruciaal: de betrokkenheid van directie en personeel.
  • Wees kritisch - Uw beheersysteem doet u stilstaan bij uw huidige manier van werken. Benut die gelegenheid om uw procedures te ontleden en te optimaliseren.

Leer werken met uw beheersysteem

Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van uw organisatie. Een greep uit ons opleidingsaanbod rond beheersystemen:

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen