B Beheersystemen veiligheid en milieu

Zijn veiligheid, milieu en/of levensmiddelenhygiëne belangrijke topics in uw organisatie? Dan bent u ongetwijfeld vertrouwd met normen en verordeningen zoals VCA, ISO 45001, ISO 14001 EMAS en HACCP.

Toch blijft het moeilijk om alle vereiste maatregelen te treffen. Een erkend beheersysteem (ook wel: zorgsysteem) giet ze in een structuur en helpt u om ze in te plannen en uit te voeren.

Vaak zult u ook klanten, overheidsdiensten of financiers moeten overtuigen van uw vlekkeloze procedures in een bepaald domein. Met een beheersysteem en de bijbehorende certificering hebt u daarvoor het beste bewijs in handen.

Onze experts begeleiden u bij de lancering van zelfontwikkelde en (internationaal) erkende externe beheersystemen:
 • uit eigen huis: SAR (veiligheid), SAM (milieu) en ZorgSys (voor onderwijs: combinatie van inspectie-index en veiligheid);
 • extern: ISO 45001 en VCA (veiligheid), ISO 14001 en EMAS (milieu) en HACCP (levensmiddelenhygiëne).

In 3 stappen naar een optimaal beheersysteem

Arbeider fluovest helm walkietalkie

Wilt u een milieubeheer- of veiligheidsmanagementsysteem invoeren? Volg dan deze drie stappen:

 1. Analyse – Ga voor het specifieke domein (veiligheid, milieu of levensmiddelenhygiëne) na welke procedures u al volgt en welke nog ontbreken.
 2. Ontwikkeling en implementatie – Stem de procedures van het beheersysteem af op uw organisatie. Giet de richtlijnen in templates en werkdocumenten. En bundel alles in een openbare servermap.
 3. Begeleiding – Motiveer uw werknemers om de procedures nauwgezet te volgen. Uw leidinggevenden spelen daarin een sleutelrol.

Antwoord op úw uitdaging

Slimme preventie vereist maatwerk. Vertrouw dus op een dienstverlener die uw preventie- en welzijnsnoden door en door kent. Klik uw sector aan en ontdek onze oplossingen.

Handig om te weten wanneer u een beheersysteem invoert

Een beheersysteem biedt kansen en uitdagingen. Hou dit alvast in uw achterhoofd:

Controle druk tank
 • Plan voldoende tijd in - Procedures uitwerken en uw beheersysteem uitrollen? Dat neemt gemakkelijk een jaar of meer in beslag. Rome is ook niet in een dag gebouwd.
 • Doe het niet alleen - Laat u begeleiden door een externe partij. De ervaring leert dat beheersystemen zo de grootste slaagkans hebben. Ook cruciaal: de betrokkenheid van directie en personeel.
 • Wees kritisch - Uw beheersysteem doet u stilstaan bij uw huidige manier van werken. Benut die gelegenheid om uw procedures te ontleden en te optimaliseren.

Leer werken met uw beheersysteem

Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van uw organisatie. Een greep uit ons opleidingsaanbod rond beheersystemen:

 • Incompany | Veiligheid voor operationeel leidinggevenden (VOL-VCA) Meer info
 • Incompany | Basisveiligheid VCA (B-VCA) Meer info
 • Infosessie | ZorgSys Onderwijs 2.0: het preventiebeleid in uw school optimaliseren Meer info

Leg ons uw uitdaging rond beheersystemen voor

Wilt u uw procedures rond veiligheid, milieu en/of levensmiddelenhygiëne stroomlijnen met een beheersysteem?

Deel uw uitdaging met onze experten