Terug CO2-meting en ventilatie zijn zittenblijvers

CO2-meting en ventilatie zijn zittenblijvers

- Gezonde werkomgeving | Biologische agentia | Infrastructuur | Energie

Expert Jan Van Bouwel

Disciplineverantwoordelijke Arbeidshygiëne

Laat de inspanningen niet verslappen voor gezonde binnenlucht in de klas

Een degelijke ventilatie van de klaslokalen en een consequent gebruik van de CO2-meter zijn nog steeds de belangrijkste preventiemaatregelen om uitval van leerlingen en leerkrachten te vermijden. We mogen de inspanningen op dit vlak niet laten verslappen, ook niet omdat het winter is en vensters openzetten dus minder aangenaam. 


Groep IDEWE kan u helpen bij het meten van de luchtkwaliteit, de opmaak van de risicoanalyse en het uitwerken van een actieplan om een voldoende luchtkwaliteit te bekomen. Geïnteresseerd? Contacteer uw regionaal IDEWE-kantoor.

co2 meter

Een gebrek aan goede ventilatie wordt aanzien als een van de belangrijkste oorzaken van virusoverdracht. Om na te gaan of de luchtkwaliteit aan de basisvoorwaarden voldoet, is het verplicht gebruik van CO2-meters een adequate methode. 

Twee mogelijke maatregelen bij CO2-alarm

CO2-meters die in de handel te koop zijn, zijn bij voorkeur uitgerust met twee alarmniveaus. Een oranje alarm bij 900 ppm en een rood alarm bij 1.200 ppm. In dat geval kunt u twee maatregelen nemen:

  • meer ventileren door bijvoorbeeld extra ramen open te zetten, bij voorkeur in wanden tegenover elkaar om meer tocht te creëren.
  • de bezetting van het klaslokaal verminderen.

Ook als het koud is

Scholen zonder een mechanisch ventilatiesysteem dat voor voldoende gezonde lucht kan zorgen, moeten klaslokalen op een natuurlijke manier ventileren. Door deuren en vensters open te zetten dus. Tijdens de winter en zeker nu de energieprijzen vaak ongeziene hoogtes bereiken, kunt u beter frequenter maar tijdens kortere periodes alle deuren en vensters openzetten. Het zal voorkomen dat muren en meubilair kunnen afkoelen. Wie zich kan organiseren dat op die momenten de radiatoren dichtgedraaid worden, bespaart energie. Als natuurlijke ventilatie niet volstaat, kan een luchtreiniger misschien de oplossing bieden. 

ONDERSTEUNING DOOR IDEWE

little lilly

IDEWE heeft een pakket ontwikkeld op basis van de berekentool IDEAWAIR, waarmee u kunt inschatten of de ventilatie in een binnenruimte zal voldoen, en Little Lilly, de sensor waarmee we de luchtkwaliteit monitoren. 

IDEAWAIR laat toe om op een snelle en eenvoudige manier te achterhalen of de luchtkwaliteit van uw binnenruimtes zal voldoen aan de parameters voor ventilatie en hoe u daar impact op kunt uitoefenen. De oriënterende tool voorspelt een CO2-concentratie in functie van de karakteristieken van de ruimte, de ventilatie, de luchtreiniging, de bezettingsgraad en de activiteit in het lokaal. Klanten kunnen IDEAWAIR en de handleiding gratis downloaden via hun My IDEWE.

Voor organisaties die nog niet beschikken over een systeem om de luchtkwaliteit te monitoren is de Little Lilly een oplossing. Onze gele sensor slaat alarm als bepaalde drempelwaarden voor het binnenklimaat overschreden worden en stuurt ook continu data door voor verdere analyse. Als klant kunt u live de meetwaarden aflezen via een smartphoneapplicatie. Op basis daarvan kan zo nodig een diepgaandere analyse uitgevoerd worden door onze gespecialiseerde arbeidshygiënisten.

Als u gebruik wil maken van het pakket dan kunt u Little Lilly een maand huren. IDEWE zorgt voor de plaatsing en bezorgt na de proefperiode een rapport met aanbevelingen. Daarna kunt u kiezen of u de sensor wil aankopen.

Geïnteresseerd? Contacteer uw regionaal IDEWE-kantoor.
Groep IDEWE kan u ook helpen bij het meten van de luchtkwaliteit, de opmaak van de risicoanalyse en het uitwerken van een actieplan om een voldoende luchtkwaliteit te bekomen.

Herbekijk de webinar over ventilatie en luchtzuivering in klaslokalen. 

Op 11 december 2022 werd de nieuwe wet over “de verbetering van de binnenluchtkwaliteit in gesloten plaatsen die publiek toegankelijk zijn” van kracht. Lees meer.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen