Terug IDEWE helpt u door elke fase met concrete antwoorden en advies

IDEWE helpt u door elke fase met concrete antwoorden en advies

- Biologische agentia | Risicoanalyse | Arbeidshygiëne | Corona

Expert Jeroen Aussems

Verantwoordelijke documentatiedienst

Terug naar school in tijden van COVID-19

De slogan ‘Terug naar school’ moet dit jaar voor heel wat leerlingen en ouders heel bijzonder in de oren klinken. Voor sommige onder hen is het immers bijna vijf maanden geleden dat ze nog fysiek op school zaten. De heropflakkering van COVID-19 en de beslissing van het departement Onderwijs om iedereen op 1 september terug naar de klas te laten komen, doet de spanning ook bij de directies en de leerkrachten toenemen. IDEWE staat klaar om u bij te staan, de resterende twijfel weg te nemen en de draaiboeken te helpen uitvoeren.

De informatie in dit nieuwsbericht is correct op het tijdstip van publicatie. Raadpleeg altijd de laatste maatregelen en wetgeving met betrekking tot COVID-19 op https://www.info-coronavirus.be

Gelukkig kan het schoolleven opnieuw opstarten. Het zal terug structuur brengen in het leven van ouders en kinderen. De bezorgdheid om de terugkeer op een veilige en gezonde manier te kunnen laten verlopen, zorgt vanzelfsprekend nog voor wat onzekerheid. Het is ondertussen immers duidelijk dat het nog wel even zal duren vooraleer er een vaccin is en alles terug normaal zal kunnen verlopen. Al zal ook niemand er echt van schrikken mocht er intussen een nieuw normaal zijn ontstaan.

Code geel

De tijd van de handgel zal sowieso nog even duren.

Het departement Onderwijs heeft de voorbije maanden per onderwijstype (basis, secundair, volwassen, deeltijds-kunst, internaten, …) verschillende draaiboeken opgesteld. Half augustus werd beslist dat het draaiboek ‘fase geel’ van toepassing zal zijn. Het is nu aan de schoolbesturen om zich in regel te stellen met deze draaiboeken. Uw preventieadviseur speelt hierin een cruciale rol. In samenspraak zal hij de risicoanalyse van verleden schooljaar verder aanpassen en verfijnen. 

Een perfecte kopie van vorig schooljaar zal het echter niet zijn. 'Fase geel' wil immers zeggen dat de scholen en internaten grotendeels in volledige bezetting zullen opstarten. Het schoolbestuur, de directie en de teamleden zullen bijgevolg extra preventiemaatregelen moeten uitrollen. Dat is niet evident. Zeker niet als de vijf onderstaande pijlers prioritair blijven.

 1. Zet in op goede persoonlijke hygiëne en hygiëne van lokalen en materialen. Neem er dus het onderhoudsplan bij en bespreek dit goed door met alle teamleden. De tijd van de handgel zal sowieso nog even duren.
 2. Verluchten, verluchten, verluchten is een basisprincipe. Zet ramen en deuren open, ook al wordt het stilaan weer wat kouder. In plaats van een dikketruiendag houdt elke school zich beter klaar voor een dikketruienherfst en -winter.
 3. Hou 1,5 meter afstand. Als dat niet lukt, is een mondmasker voor iedereen boven de 12 jaar verplicht. Om deze regel in fase geel goed te kunnen toepassen, is het nodig om de leerlingenstromen goed in kaart te brengen.
 4. Krijg zicht op de contactbubbels; dat vereenvoudigt de contacttracing.
 5. Communiceer duidelijk naar zowel teamleden, leerlingen en ouders en blijf de boodschap herhalen. 
   

Wat hebben we vorig schooljaar geleerd?

Zet in op goede persoonlijke hygiëne en hygiëne van lokalen en materialen.

Dat duidelijke communicatie van cruciaal belang is, werd ook duidelijk in de bevraging die we eind vorig schooljaar bij onze onderwijsklanten hebben georganiseerd. We sommen ook de andere lessen nog even op.

 • 1 op de 5 respondenten vindt duidelijke communicatie naar personeel, leerlingen en ouders heel belangrijk. Het heeft ervoor gezorgd dat de nieuwe maatregelen snel als het nieuwe normaal beschouwd werden.
 • In tijden van crisis is het belangrijk om te kunnen terugvallen op een team of netwerk. Voor de directies zijn dat de leden van het lerarencorps of andere directies. Voor de preventieadviseur is dat echter niet altijd zo evident. Groep IDEWE zal daarom per regio netwerken opzetten om goede praktijken en evoluties op de voet te volgen. 
 • De hoop van vele scholen is dat de draaiboeken stabiel blijven voor de rest van het schooljaar. Op het einde van vorig schooljaar waren de wijzigingen immers niet meer te volgen en hebben heel wat scholen afgehaakt.
 • De bereikbaarheid van onze IDEWE-artsen, -psychologen en -verpleegkundigen werd als grote troef ervaren tijdens de eerste golf van de coronacrisis. Tijdens de tweede golf wil IDEWE nog een stapje verdergaan door in de beginfase van het nieuwe schooljaar fysieke rondgangen te voorzien. Op die manier kunnen we de scholen nog gerichter en concreter adviseren in een veilige opstart. Als essentiële derde op school vinden we dit niet meer dan onze taak.

Contacteer ons bij twijfel en vragen

We hebben daarom ons e-mailadres corona@idewe.be opnieuw geactiveerd. Via deze weg krijgt u steevast een antwoord op uw coronagerelateerde vraag. 

Ook onze veldmedewerkers staan paraat. Sinds half augustus leveren ze ter plaatse advies over de maatregelen die moeten genomen worden. Weet u het even niet meer? Aarzel dan niet om contact op te nemen met uw IDEWE-contactpersoon voor advies op maat van uw specifieke situatie.  

Aarzel evenmin om ons te contacteren zodra de situatie voor uw school plots naar fase oranje of rood overgaat. Ongeacht de fase die voor uw school geldt, zorgen we ervoor dat de procedures veilig en gezond blijven voor leerlingen en teamleden.

Wil u in één oogopslag zien wat voor uw school in fase geel, oranje of rood van toepassing is, dan kan u nog steeds onze steekkaarten raadplegen. U vindt ze terug op my.idewe.be.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen