Terug Werken met diisocyanaten moet voortaan gecertificeerd

Werken met diisocyanaten moet voortaan gecertificeerd

- Chemische agentia | Persoonlijke beschermingsmiddelen | Gevaarlijke stoffen

Expert Frank Weckx

Segmentmanager Industrie en Reiniging

Schrijf je werknemers in voor onze opleiding op maat van jouw producten en processen

Nieuwe Europese wetgeving verplicht werknemers om tegen 24 augustus 2023 opgeleid en gecertificeerd te zijn om veilig te kunnen werken met diisocyanaten. Behalve de leveranciers van deze producten heeft ook IDEWE een opleiding samengesteld die aan de wettelijke voorwaarden voldoet. “We bieden ze aan op maat van onze klanten, zodat werknemers de producten en procedures waarmee ze vertrouwd zijn meteen zullen herkennen”, aldus Frank Weckx, segmentmanager industrie bij IDEWE.
 
Vraag deze opleiding aan via je regionaal IDEWE-kantoor.

isolatiemateriaal

Aromatische diisocyanaten en polyolen zijn belangrijke bouwstenen voor de productie van polyurethaan, een veelzijdige stof die wordt gebruikt in toepassingen zoals: meubels, matrassen, isolatie, schoenzolen, sportartikelen en autostoelen. Ze kunnen gevaarlijk zijn voor de luchtwegen en de huid als ze niet op de juiste manier worden behandeld. Een Europese Verordening van 3 augustus 2020 verplicht iedereen die met deze producten werkt om tegen 24 augustus 2023 over een certificaat te beschikken waaruit blijkt dat ze een veiligheidsopleiding hebben gevolgd.

“Deze maatregel zou naar schatting in de Europese Unie 3.000 gevallen van beroepsastma per jaar kunnen voorkomen”, zegt Frank Weckx. “Leveranciers van deze producten zijn verplicht om een opleiding aan te bieden om veilig met diisocyanaten te werken. We hebben echter besloten om zelf ook een trainingsmodule samen te stellen die we optimaal kunnen afstemmen op de noden van onze klanten.”

Wat betekent dat?

“Aromatische diisocyanaten en polyolen worden gebruikt in heel uiteenlopende sectoren en in diverse processen. Afhankelijk van de risico’s die werknemers lopen, volgen ze de basisopleiding, de opleiding van het middelhoog niveau of het hoger niveau. Om hen direct herkenbare informatie te bezorgen, passen we bijvoorbeeld de foto’s die we gebruiken, van de producten, PBM’s en werkposten, aan op maat van het bedrijf. Het blijft bijgevolg niet bij een generieke kennisoverdracht. De training is interactief, zodat nauwkeurig kan ingezoomd worden op de specifieke situatie op de werkvloer. Op het einde van de opleiding leveren we aan elke werknemers die de opleiding met succes heeft gevolgd een certificaat af.”

Ben je geïnteresseerd in onze opleiding ‘Veilig werken met diisocyanaten’? Contacteer je regionaal IDEWE-kantoor.

Lees de tekst van de Verordening 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen