Terug Levensmiddelenhygiëne

Levensmiddelenhygiëne

Voedselveiligheid draait in de eerste plaats om de gezondheid van de consument: de klant die eten koopt in de supermarkt, de leerling die een warme maaltijd krijgt op school, de medewerker die luncht in het bedrijfsrestaurant, …

Het is dan ook niet alleen de voedingssector die aandacht moet hebben voor levensmiddelenhygiëne. Zowat elke bedrijfstak moet stappen nemen om de voedselveiligheid binnen zijn organisaties te garanderen. Want een gebrek aan hygiëne ergens in de voedselketen kan leiden tot ernstige gezondheidsschade.

Voedselvergiftiging
Salmonella

De Europese wetgeving schrijft voor dat voedselverwerkende bedrijven de strenge HACCP-regels moeten volgen. Dit is van toepassing voor alle operatoren die producten verhandelen naar andere ondernemingen (b2b) – dus niet naar de consument. De Belgische wetgeving laat sommige organisaties wat meer ruimte. Zij mogen de versoepelende eisen toepassen (MB 2013).

 • Voedingsverwerkende ondernemingen die bijvoorbeeld alleen rechtstreeks aan de consument (b2c) leveren, volgen de HACCP Light-richtlijnen.
 • Ondernemingen die geen verwerking doen en louter voorverpakte en niet-bederfelijke voeding verhandelen, moeten dan weer voldoen aan de goede hygiënepraktijken (GHP).

Die GHP zijn bovendien belangrijker dan ooit. Want recent werd het verplichte medisch attest voor mensen die werken met levensmiddelen opgeheven.

Onze experts nemen de levensmiddelenhygiëne in uw organisatie onder de loep. Ze leggen uit aan welke hygiëne-eisen u moet voldoen, helpen u op weg naar een soepel werkend autocontrolesysteem en begeleiden u eventueel bij de aanpak van uw werkpunten.

In 5 stappen naar optimale levensmiddelenhygiëne

Wilt u de levensmiddelenhygiëne in uw organisatie garanderen of optimaliseren? Volg deze stappen:

 1. screening – Laat een deskundige controleren welke goede hygiënepraktijken u al toepast en welke nog niet. De focus ligt tijdens de rondgang vooral op de 11 GHP-principes.
 2. audit – Neem de werking van uw autocontrolesysteem elk jaar onder de loep tijdens een audit. Vertrouw daarvoor op een team van HACCP-deskundigen. Zij moeten vooral de registratiedocumenten controleren en nagaan of alle HACCP (Light)-richtlijnen worden gerespecteerd.
 3. ondersteuning – Laat u professioneel begeleiden om uw werkpunten rond levensmiddelenhygiëne duurzaam en gestructureerd aan te pakken.
 4. follow-up – Controleer na enkele maanden alle aandachts- en werkpunten. En organiseer elk jaar een nieuwe interne audit.
 5. ad-hoc-hulp – Roep de hulp in van een expert levensmiddelenhygiëne bij concrete projecten, zoals de verbouwing van uw woonzorgcentrum of het opstellen van uw autocontrolesysteem.
Onze deskundigen helpen u bij uw concrete uitdagingen – in elke fase van uw traject naar optimale levensmiddelenhygiëne. Stuur een mail naar haccp@idewe.be voor meer informatie.
 • U kunt rekenen op een extra grondige audit, inclusief microbiologische stalen van uw werkoppervlakken en een uitgebreid (foto)rapport met werkpunten.
 • U bent gerust dankzij onze ondersteuning bij en follow-up van uw autocontrolesysteem levensmiddelenhygiëne.
 • U vertrouwt de follow-up van uw werkpunten met een gerust hart toe aan onze experts.
 • U krijgt hulp om specifieke labels te behalen, zoals de smiley van het FAVV

Onze ondersteuning inschakelen? Mail haccp@idewe.be

Bekijk nu al uw minimale eisen rond levensmiddelenhygiëne

Baat u een onderneming uit in de b2c-sfeer: bakkerij, grootkeuken, kinderopvang, … ? Ga meteen na of u de juiste stappen neemt op het vlak van voedselveiligheid, met de autocontrolegidsen en Quick Start Fiches van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

Maak van levensmiddelenhygiëne een evidentie

Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van uw organisatie. Een greep uit ons opleidingsaanbod rond voedselveiligheid:

 • Opleiding 'Levensmiddelenhygiëne voor uitvoerend personeel’
 • Opleiding ‘Werken met allergenen in de voedingssector’ voor medewerkers en zaakvoerders
 • Infosessie ‘Levensmiddelenhygiëne: hype of noodzaak?’ voor zaakvoerders

Onze klanten aan het woord


Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen