Terug Klantgetuigenis Sint-Kamillus

Aantal werknemers: 650 | Aangesloten bij IDEWE sinds: 1967

Saskia Dziergwa werkt al tien jaar als ergotherapeut bij Zorggroep Sint-Kamillus in Bierbeek, en is sinds 2020 ook een van de drie vaste vertrouwenspersonen voor de 650 medewerkers. Om haar taak goed te kunnen uitvoeren, volgde ze de vijfdaagse basisopleiding vertrouwenspersoon bij Groep IDEWE. “Die bereidde me perfect voor op de functie”, vertelt ze. “Ik ben er klaar voor!”

Zorg voor de zorg

Zorggroep Sint-Kamillus ondersteunt volwassenen met psychiatrische problemen. Saskia werkt in de gesloten afdeling voor personen met een interneringsstatuut. “Mijn taak? Nagaan hoe onze bewoners zo optimaal mogelijk kunnen functioneren op het gebied van wonen, werken en vrije tijd.”

Een vertrouwenspersoon is een belangrijk aanspreekpunt bij stress, pesterijen of grensoverschrijdend gedrag op het werk
 

Begin 2020 zocht de zorggroep een extra vertrouwenspersoon. Die zou samen met zijn of haar collega’s een belangrijk aanspreekpunt zijn voor werknemers met een (psychosociaal) probleem op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan stress, pesterijen of grensoverschrijdend gedrag. Saskia reageerde meteen op de vacature. En met succes: sinds enkele maanden combineert ze haar job als ergotherapeut met de functie van vertrouwenspersoon.

Vijfdaagse opleiding

Sint-Kamillus schreef Saskia vervolgens in voor de basisopleiding vertrouwenspersoon van Groep IDEWE. “Ik was aangenaam verrast door de inhoud en de aanpak. Op vijf dagen tijd leerde ik binnen welk wettelijk kader een vertrouwenspersoon handelt én oefende ik verschillende gespreksvormen in, via rollenspellen. Daardoor heb ik nu de tools om moeilijke gesprekken te begeleiden of tussen partijen te bemiddelen. Dat gezonde evenwicht tussen theorie en praktijk beviel me enorm.”

 

“De lesgever maakte tijd voor groepsgesprekken. Daardoor leerden we niet enkel van hem, maar ook van elkaar”

 

Haar collega-deelnemers kwamen uit verschillende sectoren. Ook dat was voor Saskia een meerwaarde. “De lesgever maakte regelmatig tijd voor een groepsgesprek. Net omdat we allemaal een andere achtergrond hadden, vond ik ze bijzonder interessant. Een aantal deelnemers had bovendien al enkele jaren ervaring als vertrouwenspersoon. Hun verhalen vormden een goede basis om de functie te leren kennen.”

Door de coronapandemie organiseerde Groep IDEWE de laatste opleidingsdag via het digitale platform Microsoft Teams. “Maar dat was zeker geen minpunt. De lesgever heeft ons prima begeleid, zodat we de opleiding mooi konden afsluiten.”

Vol zelfvertrouwen aan de slag

Saskia kijkt er naar uit om haar nieuwe kennis en ervaring in te zetten voor haar collega’s. “Zorgverleners hebben vaak meer oog voor de ander dan voor zichzelf”, vertelt ze. “Maar ze kunnen pas optimale zorg bieden, als ze zelf goed in hun vel zitten. Dankzij de opleiding van IDEWE kan ik hen nu vol zelfvertrouwen bijstaan. Ideaal!”

“We kunnen pas optimale zorg bieden, als we zelf goed in ons vel zitten”
 

“Binnenkort brengen we een nieuwe brochure uit over onze dienstverlening. Dat is meteen een herinnering voor onze collega’s dat ze altijd bij ons terechtkunnen.” Stelt uw organisatie ook een vertrouwenspersoon aan? Dan bent u wettelijk verplicht om hem of haar een vijfdaagse basisopleiding te laten volgen. Met de opleiding van Groep IDEWE bent u alvast verzekerd van de juiste aanpak!

Over Zorggroep Sint-Kamillus

Zorggroep Sint-Kamillus is een voorziening voor geestelijke gezondheidszorg met campussen in Bierbeek, Heverlee en Leuven. De zorgverleners bieden er ondersteuning aan volwassenen met:

  • een psychiatrische aandoening
  • een verstandelijke beperking in combinatie met een psychiatrische aandoening
  • een interneringsstatuut
  • een niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

De zorggroep maakt deel uit van de congregatie Broeders van Liefde. Die beheert in België meer dan 50 scholen voor gewoon en buitengewoon lager en secundair onderwijs, 12 psychiatrische ziekenhuizen en 15 orthopedagogische centra.