Terug Landschapskantoren blijven ondanks telewerk een risico voor ziekteafwezigheid

Landschapskantoren blijven ondanks telewerk een risico voor ziekteafwezigheid

- Gezonde werkomgeving | Mentaal fit | Arbeidsorganisatie | Ergonomie op kantoor

Expert David Verwimp

Segment Manager Hulpdiensten, Offices en Overheid

Een gevarieerde landschapsomgeving is beter voor de gezondheid

Een recente Noorse studie bevestigt nog maar eens dat landschapskantoren nefast zijn voor ziekteafwezigheid. Werknemers in conventionele landschapskantoren hebben 32% meer risico op ziekteafwezigheid dan werknemers die in een privékantoor werken. Bij de mensen die ook de mogelijkheid hebben om deeltijds te telewerken neemt dat risico met 14% af. “Gelukkig is er steeds minder sprake van die klassieke open vlaktes die alleen onderbroken werden met rijen of eilandjes van bureaus”, zegt David Verwimp, segmentmanager Offices bij IDEWE.

Puur in relatie met ziekteafwezigheid blijft werken in een individueel kantoor gunstiger dan werken op een landschapskantoor. Het vermoeden dat telewerk dat nadeel zou wegwerken is dus niet het geval. 

3 tips om je landschapskantoor zo aangenaam mogelijk te maken

Activity-based werken
Een landschapskantoor kan vandaag perfect een plek zijn met hoeken en situaties die afgestemd op de verschillende taken die kantoormedewerkers verondersteld worden uit te voeren. Dat soort ‘activity based’ werken gaat bijvoorbeeld over:

  • Samenwerken in meetingrooms of creatieve spots
  • Bubbels om te telefoneren of interviews af te nemen
  • Een taak uit te voeren waarvoor je niet gestoord wenst te worden 

Human-based werken
Als een aangepaste kantooromgeving aangevuld wordt met een beleid dat rekening houdt met de individuele voorkeuren van medewerkers, dan spreken we eerder van ‘human based’ werken. Dat is de beste manier om ervoor te zorgen dat mensen zich goed voelen.

Aandacht voor het binnenklimaat 
Temperatuur, licht en het binnenklimaat in het algemeen hebben vaak een negatieve invloed op het welbevinden. Ook dat blijft dus een aandachtspunt waar werkgevers rekening mee moeten houden. Zeker op een ogenblik dat veel organisaties onder invloed van het thuiswerk op zoek gaan naar kleinere kantoorruimtes of hun bestaande kantoren willen renoveren.
 
IDEWE kan je helpen bij het ontwerp en het beheer van een gezonde duurzame werkplek. 

Lees meer: 

Lees de studie:

Office design, telework from home, and self-certified sickness absence: A cross-sectional study of main and moderating effects in a nationally representative sample

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen