Terug Deconnectie tijdens vakantie

Deconnectie tijdens vakantie

Deconnecteren tijdens je vakantie: 5 tips om alles los te laten

De vakantieperiode staat voor de deur. Is jouw behoefte aan verlof sterker dan ooit? Dan is dat heel normaal, het is een moeilijk jaar geweest. Niet alleen zagen we in ons thuiskantoor de grens tussen werk en privé veranderen in een stippellijn, de coronacrisis bracht ook vermoeidheid, angstgevoelens en stress met zich mee

Wist je dat wie jaarlijks op vakantie gaat, tot een derde minder kans maakt op een burn-out, depressie of hart- en vaatziekte? Je brein heeft op tijd rust nodig. Verlof nemen is dus niet alleen leuk, maar ook nódig: en het is pas écht vakantie als je helemaal ‘deconnecteert’.

Daarom geeft IDEWE, externe dienst voor bescherming en preventie op het werk, vijf tips voor optimale deconnectie. Uiteraard beslis je zelf hoe je daarmee omgaat, het belangrijkste is dat je je er bewust van bent.

1) Knijp er lang genoeg tussenuit

Veel mensen spreiden hun verlof liefst zoveel mogelijk. En hoewel iedereen anders in elkaar zit en zelf keuzes maakt, heb je doorgaans toch drie weken nodig om er helemaal uit te zijn. Die tijd is nodig om jezelf mentaal en fysiek los te koppelen van je werk en alle kopzorgen die daarmee gepaard kunnen gaan.

2) Neem een vliegende start

Loslaten lukt alleen als je met een gerust hart vertrekt. Bereid je afwezigheid daarom al zo goed mogelijk voor: zorg voor overdrachten, schakel back-ups in waar nodig en voorzie voor en na je vakantie een momentje om af te ronden en bij te benen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door je out of office al iets vroeger in te schakelen, of ook na je verlof nog even aan te laten staan. Goed begonnen is half gewonnen!

3) Bepaal hoe bereikbaar je wilt zijn

Durf afspraken te maken met je leidinggevende en collega’s over wat wel en niet kan tijdens je verlof: als het niet nodig is om gecontacteerd te worden tijdens je verlof - en we hopen oprecht van niet - dan is het key dat iedereen dat respecteert. En wil je niet écht dat collega’s of klanten je bellen ‘indien dringend’, zet dat dan ook niet in je out of office. Hou jezelf ook aan de afspraken die je met jezelf en je collega’s hebt gemaakt. Deze tip geldt overigens ook voor privégroepjes met collega’s. Wel of geen vakantiekiekjes of chit chat delen? Jij beslist, en idealiter bespreek je dat open met je team.

4) Maak je smartphone vakantieproof

Je hoort het misschien niet graag, maar overmatig gebruik van je smartphone is niet bevorderlijk voor je deconnectie. Uit de recentste Digimeter blijkt dat 35% van de Vlamingen zich smartphone-afhankelijk voelt. Ben jij ook het type dat reflexmatig om de zoveel tijd een hele trein aan apps checkt? Weet dan dat je brein zo zeker niet ontspant. Nog lastiger wordt het wanneer er werkapps zoals Teams en Outlook tussen staan. Gooi die apps desnoods even van je telefoon of zet de notificaties tijdelijk uit.

5) Haal uit je vakantie wat je eruit wil halen

Ook wat je tijdens je verlof doet, bepaalt in welke mate je deconnecteert. Om mogelijke ‘dju’-momenten achteraf te vermijden, kan je aan de start van je verlof voor jezelf opsommen wat je graag gedaan wilt hebben voor een geslaagde vakantie. Je hebt vast al een goed beeld in je hoofd – door het nog net iets concreter te maken en het eventueel ergens te noteren, vergroot je de kans dat je het deze keer wél doet.

Vragen over deconnectie tijdens vakantie? Interesse in een aanvullend gesprek met Isabelle Boets, preventieadviseur psychosociale aspecten bij IDEWE? Onze persdienst staat u graag te woord.