Terug Milieuwetgeving en omgevingsvergunning

Milieuwetgeving en omgevingsvergunning

Voor hinderlijke activiteiten – met impact op mens en milieu – hebt u een omgevingsvergunning (of milieuvergunning) nodig. Vraagt u die zelf aan? Dan ziet u soms door de bomen het bos niet meer: de wetgeving is complex en verandert voortdurend. Zeker omdat elk gewest zijn eigen milieuwetgeving en -procedures hanteert.

Ook de druk van buitenaf wordt groter: klimaatverandering is een actueel probleem. Daardoor houdt de maatschappij uw activiteiten onder de loep en verwacht ze een duurzame aanpak.

Het milieuzorgsysteem ISO 14001 helpt u bij die milieuvriendelijke werkwijze. Toch brengt het ook meer verplichtingen en verantwoordelijkheden met zich mee. Want de hernieuwde ISO 14001:2015-norm vervangt in 2018 zijn voorganger (ISO 14001:2004). Daardoor worden de eisen strenger.

Onze milieucoördinatoren en -adviseurs begeleiden u bij elk milieuvraagstuk. Vertrouw op hun inzicht voor een geïntegreerde milieuaanpak, begeleiding bij het opzetten of implementeren van ISO 14001, en de aanvraag van uw omgevingsvergunningen.

In drie stappen naar een duurzaam milieubeleid

fabrieken uitlaat CO2
  1. Audit – Ga met een initiële audit na of uw organisatie aan alle wettelijke voorwaarden voldoet, en waar er nog ruimte is voor verbetering.
  2. Actieplan – Zijn er tekortkomingen? Stel dan een actieplan op met bijbehorende deadlines. Vraag aan uw milieuexpert welke maatregelen prioriteit hebben.
  3. Constante begeleiding – Laat uw milieuexpert u adviseren in situaties waarvoor extra expertise nodig is, bijvoorbeeld de aanvraag van uw omgevingsvergunning. Of vraag een externe milieucoördinator om de wettelijke taken in uw organisatieop te nemen.

Zelf aan de slag met uw milieubeleid

mannen veiligheidshelm tonnen

Hoe werkt u zelf al aan een succesvol milieubeleid? Zó bereidt u zich voor:

  • Maak inventarissen van alle machines en installaties, producten en chemische stoffen in uw organisatie. Zo ziet u in een oogopslag waarvoor u een vergunning nodig hebt.
  • Doorloop deze checklist om na te gaan of uw organisatie een milieuvergunning (Brussel) of omgevingsvergunning (Vlaanderen) nodig heeft.
  • Ga aan de slag met de tips op de milieu-instructiekaarten.

Op naar een duurzaam milieubeleid

Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van uw organisatie. Een greep uit ons opleidingsaanbod rond milieu:

  • Opleidingen ‘ISO 14001:2015’ voor management, werknemers en interne auditoren
  • Webinar ‘Wegwijs in het doolhof van biociden en pesticiden’ voor werknemers, management of interne auditoren

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen