Terug Nieuw gezondheidsrapport IDEWE
Nieuw gezondheidsrapport IDEWE
6 op 10 Belgische werknemers heeft overgewicht en beweegt minder dan 90 minuten per week
Uit het nieuwe gezondheidsrapport van IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, blijkt dat steeds meer Belgische werknemers met overgewicht kampen (58%) en een te hoge bloeddruk hebben (25%). Bovendien beweegt 59 procent van de werknemers minder dan 90 minuten per week. Gezien de impact hiervan op het welzijn van werknemers, deelt IDEWE een aantal eenvoudig toepasbare tips & tricks voor werknemer en werkgever om lichaam en geest een boost te geven.
Preventiedienst deelt inspiratie voor gezondere levensstijl
Uit het nieuwe gezondheidsrapport van IDEWE (Gezondheidsrapport van IDEWE uitgevoerd in 2021 bij 238.728 Belgische werknemers), de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, blijkt dat steeds meer Belgische werknemers met overgewicht kampen (58%) en een te hoge bloeddruk hebben (25%). Bovendien beweegt 59 procent van de werknemers minder dan 90 minuten per week. Gezien de impact hiervan op het welzijn van werknemers, deelt IDEWE een aantal eenvoudig toepasbare tips & tricks voor werknemer en werkgever om lichaam en geest een boost te geven.
Het rapport van IDEWE toont aan dat 58 procent van de Belgische werknemers (mannen 64% en vrouwen 50%) met overgewicht kampt, terwijl dat bij de publicatie van het gezondheidsrapport van 2011 maar 51 procent was. Elk jaar neemt dit cijfer een beetje toe.
Ook een andere belangrijke gezondheidsindicator vertoont een negatieve trend: 25 procent heeft een te hoge bloeddruk, tegenover 19 procent in 2019 – overigens kampen bijna dubbel zoveel mannelijke werknemers (30%) ermee dan vrouwelijke (17%). “Het klinkt cliché, maar we bewegen gewoon te weinig en eten niet gezond. Die verstoorde balans tussen energie-inname en energieverbruik resulteert dan in het jaar na jaar toenemend aantal werknemers met overgewicht en verhoogde bloeddruk, hetgeen risicofactoren zijn voor diabetes en hart- en vaatziekten. Een trend die we echt moeten keren”, verklaart Sofie Vandenbroeck, Verantwoordelijke Kennis Informatie en Research bij IDEWE.
“Meer bewegen heeft niet alleen een positief effect op je direct meetbare gezondheid, je zal ook minder stress ervaren en makkelijker ontspannen en slapen.”
Strek iets vaker de benen
Volgens de aanbevelingen van de WHO is 150 minuten intensief bewegen per week het absolute minimum. Toch volgt slechts 30 procent van de onderzochte werknemers dit advies. 59 procent beweegt zelfs minder dan 90 minuten per week. “Bewegen op de werkvloer heeft bovendien ook niet hetzelfde gunstige effect als bewegen in de vrije tijd, integendeel. Altijd dezelfde bewegingen uitvoeren, zonder voldoende recuperatie tijdens het werk, kan zelfs een negatief effect hebben op hart en bloedvaten of aanleiding geven tot overbelastingsletsels. Dit staat gekend als de health- of gezondheidsparadox. Beeldschermwerkers daarentegen zitten te vaak en te lang aan één stuk stil, zeker wanneer ze telewerken. En ook dat is niet gezond.”
Het is voor elke werknemer, of die nu veel beweegt tijdens het werk of niet, belangrijk om tijdens pauzes of na het werk te bewegen. Sofie Vandenbroeck: “Meer bewegen heeft niet alleen een positief effect op je direct meetbare gezondheid (gewicht, BMI…), je zal ook minder stress ervaren en makkelijker ontspannen en slapen. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om elk uur even recht te staan om iets te halen of af en toe een wandelmeeting te doen… Ook je sportkledij al meenemen naar kantoor en je daar omkleden in plaats van eerst naar huis te rijden, verkleint de kans dat je afhaakt.”
De rol van de werkgever
De rol van de werkgever mag in dit verhaal niet onderschat worden, want ook die haalt voordeel uit gezondere werknemers: wie zich gezond en fit voelt, heeft een positievere mindset en is meer gemotiveerd. Dit komt de werksfeer ten goede en heeft een gunstig effect op productiviteit en afwezigheid door ziekte.
8 tips van IDEWE voor werkgevers om hier op de lange termijn een stimulerende rol in op te nemen:
- Stimuleer gezond eten, bijvoorbeeld door fruit, soep of andere gezonde alternatieven in de cafetaria te voorzien;
- Lanceer wandelvergaderingen en stimuleer lunchwandelingen, dat bevordert ook deconnectie tijdens de pauze;
- Motiveer tot stretchen tijdens korte pauze. Affiches met eenvoudige oefeningen aan de kopiemachine of koffieautomaat kunnen inspirerend zijn. Collega's kunnen elkaar uitnodigen om het samen te doen;
- Stimuleer fietsen naar het werk;
- Organiseer gezamenlijke beweegsessie na het werk – zo leren collega’s elkaar ook in een andere setting kennen;
- Zet een fysieke uitdaging tussen de collega’s op (bv. collectief X aantal kilometers wandelen voor het goede doel);
- Investeer in zit-stabureaus en dynamisch zitmeubilair;
- Stel een realistisch gezondheidsbeleid op waarnaar je op regelmatige basis kan teruggrijpen. Zo vermijd je dat bovenstaande tips one-offs worden.
Voor meer informatie of een interview met Sofie Vandenbroeck, neem contact op met Charly PR via idewe@charlypr.com