Terug Risicoanalyse uitvoeren

Risicoanalyse uitvoeren

Welke factoren wegen op het welzijn van uw werknemers? Het antwoord op die vraag zet u op weg naar een veilige, gezonde en aangename werkplek.

Een degelijk uitgevoerde globale risicoanalyse toont u welke aandachtspunten u moet aanpakken. Waarom spreken we van een globale risicoanalyse? Omdat die alle aspecten onder de loep neemt, tot en met brandpreventie en moederschaps-bescherming.

Een risicoanalyse uitvoeren, is wettelijk verplicht – ze vormt de basis van uw dynamisch risicobeheersingssysteem (DRBS). Maar wanneer is uw risicoanalyse afgerond? En hoe diep moet u graven?

Onze preventieadviseurs begeleiden u om uw risicoanalyses de juiste richting uit te sturen. Zo rondt u ze tijdsefficiënt af, voldoet u aan de wettelijke verplichtingen en garandeert u het welzijn van uw werknemers.

4 stappen voor een doelgerichte risicoanalyse

Voor een goede risicoanalyse, met concrete follow-up, onderneemt u deze vier stappen:

  1. Verdeel uw organisatie in behapbare stukken of ‘risicovelden’. Doe dat op basis van de specifieke risico’s die horen bij bepaalde functies, bedrijfslocaties of activiteiten. Voorbeelden? De risicovelden ‘technicus’, ‘magazijn’, of ‘werken in besloten ruimtes’.  
  2. Voer per risicoveld een risicoanalyse uit. Detecteer gevaren, bepaal de mogelijke schade en schat de waarschijnlijkheid in dat er iets voorvalt. Bijvoorbeeld met de SARIER-methode.
  3. Zoom uit. Ga na welke risico’s voorkomen in de hele organisatie.
  4. Leg prioriteiten vast. Pak de grootste risico’s eerst aan. Bepaal het budget en de timing van uw maatregelen. En neem die laatste op in uw Globaal Preventieplan (GPP) en Jaaractieplan (JAP).

Leg nu al een goede basis voor uw risicoanalyse

Resultaten onderzoek

Uzelf voorbereiden op uw risicoanalyse? Neem dit advies ter harte:

  • Noteer alvast de gevaarlijkste situaties die voorkomen in uw organisatie: van werken op hoogte tot omgaan met chemische producten.
  • Ontdek de SARIER-methode in de brochure ‘SARIER-methode. Toelichting risicodossier’.
  • Kleinere organisatie? Raadpleeg de welzijnsmap voor meer informatie over de verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie.

Leer bij over preventie, welzijn en risicoanalyses

Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van uw onderneming. Een greep uit ons opleidingsaanbod rond preventie, welzijn en risicoanalyses:

Onze klanten aan het woord


Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen