Terug Maak van de keuken een veilige werkplaats

Maak van de keuken een veilige werkplaats

- Arbeidsveiligheid | Machineveiligheid

Expert Jan Claeys

Preventiedeskundige arbeidsveiligheid

Degelijke informatie over de risico’s is de beste bescherming voor onervaren nieuwkomers

Het Nederlandse Centrale Bureau voor Statistiek duidt ‘kok’ aan als het gevaarlijkste beroep. En daar valt heel wat voor te zeggen. Ook in België gebeuren jaarlijks 1.700 ongelukken in horecakeukens, dat zijn er bijna vijf per dag. In één op de drie gevallen gaat het over letsels aan de handen en daarbij is de snijmachine de grootste boosdoener. Vooral onervaren werknemers worden het slachtoffer. Het belang van een goed onthaal met degelijke informatie over de risico’s mag dus niet onderschat worden.

snijden

Jezelf snijden aan een scherp mes, je vingers verbranden aan een hete pan, uitglijden op een keukenvloer, ... Verzekeraar AXA toonde enkele jaren geleden al aan dat keukenpersoneel in de horeca ook bij ons tot een belangrijke risicocategorie behoort.Snijwonden en brandwonden zijn één van de meest voorkomende arbeidsongevallen in de horeca” zegt Jan Claeys van IDEWE. “Voldoende opleidingen over het correct gebruik van messen, keukentoestellen en irriterende schoonmaakmiddelen en vermijden dat scherpe voorwerpen vallen, kunnen ervoor zorgen dat het aantal ongevallen daalt.”

Nieuwkomers

“Mensen die minder dan twee jaar aan de slag zijn in een keukenbrigade lopen daarbij het grootste risico. Hoe groter de anciënniteit hoe kleiner het risico op een arbeidsongeval. Maar aangezien elke keuken anders is, zijn het ook vaak nieuwkomers die met een arbeidsongeval te maken krijgen. Het illustreert het belang van een degelijke veiligheidsintroductie voornieuwkomers.”

Praktische aanpassingen in de keuken of het strikter toepassen van de procedures kunnen dikwijls al heel wat ellende vermijden. Onze IDEWE-experten kunnen de situatie analyseren en u vervolgens adviseren waar aanpassingen mogelijk zijn. Ze weten ook hoe u best tewerk gaat bij het onthaal van nieuwe werknemers.

Een efficient georganiseerde eerste hulp is in de horecakeuken bovendien een must. Ook daar kan IDEWE bij helpen. 

Lees:

1 op 8 werknemers ervaart werk als gevaarlijk - Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen