Terug Slecht rapport voor landschapskantoren

Slecht rapport voor landschapskantoren

- Offices | Ergonomisch werken | Infrastructuur

Landschapskantoren krijgen slecht rapport

Landschapskantoren en gemeenschappelijke kantoren zijn nefast voor de concentratie en het welbevinden van de werknemers. Dat bevestigt een literatuurstudie van weten­schappelijke artikels, allemaal verschenen tussen 2000 en 2017. Daarom adviseren wij onze klanten om van hun kantoren Activity Based Workplaces te maken. Werknemers kiezen dan een werkplek die het meest aansluit bij hun taak van dat moment.

Landschapskantoren nefast voor welbevinden

werkomgeving computers druk

Beïnvloedt de inrichting van een werkplek de gezondheid van werknemers? Met die vraag doken Nieuw-Zeelandse onderzoekers in wetenschappelijke artikels van de voorbije zeventien jaar. Daaruit selecteerden ze uiteindelijk vijftien studies die de ervaringen van werknemers vergeleken. De ene groep werkte in landschapskantoren, de andere had een individuele ruimte ter beschikking.
 
De conclusie van alle artikels was zeer gelijkaardig: landschapskantoren zijn ongezonder en nadeliger dan individuele werkruimtes. En dat voor zowel het welbevinden als de productiviteit van de werknemers.

Landschapskantoren financieel interessant? Alleen op korte termijn!

meeting

Lode Godderis, professor Arbeidsgeneeskunde bij IDEWE: “Arbeidsorganisaties kiezen vaak voor landschapskantoren uit budgettaire overwegingen. Maar het loont zeker de moeite om dat voordeel op korte termijn af te wegen tegenover de nadelen op lange termijn.
 
Want eerder al werd aangetoond dat een onaangepaste inrichting van de werkplek leidt tot ontevreden werknemers. Daardoor worden ze vaker ziek, zijn ze vaker afwezig en zijn ze minder productief dan werknemers die zich tijdens de werkuren wel in hun sas voelen. Hardleerse bedrijven kunnen zelfs problemen krijgen om hun personeel te behouden of nieuwe werknemers aan te trekken."

Achtergrondlawaai verstoort de concentratie

werkomgeving glazen deur

Landschapskantoren zijn ideaal voor collega’s die op hetzelfde ogenblik aan hetzelfde project werken. Maar ze zijn af te raden voor werknemers die zich ieder individueel op hun taak moeten concentreren.

Lode Godderis: "De boosdoener bij landschapskantoren? Het achtergrondlawaai. De ene persoon kan natuurlijk al wat meer verdragen dan de andere. Maar voor de gemiddelde werknemer is 35 decibel de bovengrens. Dat ligt ergens tussen gefluister en het geluid van een kabbelend beekje. Ook de aard van het achtergrondgeluid is belangrijk. Zo is het achtergrondgeluid in een rustig café vaak minder storend voor de concentratie dan het overleg tussen collega's enkele bureaus verder."
 
“Laat werknemers de werkplek kiezen die het meest aansluit bij hun taak van dat moment."

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen